Okolí hotelů na Rhodu tvoří místy spáleniště, turisty musejí lákat na slevy

Události: Rhodos bojuje po požárech s odlivem turistů (zdroj: ČT24)

Řecko dál bojuje s požáry. Situace je v současnosti nejvážnější u města Volos v centrální části země. Oheň tam zachvátil areál muničního skladu řeckého letectva a svědci mluví o explozích. Ostrov Rhodos je na tom už lépe. Úřady zrušily nařízení k evakuaci a obyvatelé všech obcí se poprvé od vypuknutí požárů mohou vrátit domů. Hotely se ale potýkají s výpadky elektřiny a rušením rezervací. Odliv turistů se snaží zastavit slevami.

„Je lepší mít slevu deset, patnáct, dvacet procent na rezervace například do konce srpna než ztratit zbytek sezony,“ konstatoval manažer hotelu na Rhodu Nikos Dimitrulis.

Změnit destinaci chtěla třeba Češka Petra Petříková. Kvůli nedostupným alternativám ale zůstala u původního plánu. „Díváme se, jestli nevidíme kouř, sledujeme, jestli tady není nějaký chaos, pohyb na recepci, ale zatím jsme nic nezaznamenali, zatím to vypadá v pohodě,“ hodnotí turistka.

Hoteliéři opakují, že turisté mohou být bez obav. Podle jejich zájmové organizace ale trend rušení pobytů zrychluje. „Problém je, že storna se týkají už i následujícího měsíce a také září,“ uvedl prezident federace ubytovacích zařízení na Dodekanéských ostrovech Panagiotis Tokuzis.

Obklopeni spáleništěm

Na zhruba stodvacetitisícový Rhodos loni přijelo 2,5 milionu turistů. S pohledem na přímé i nepřímé důsledky lesních požárů se místní shodují, že letos se to nepodaří zopakovat. Budovy se sice před plameny většinou podařilo uchránit, jsou ale obklopené spáleništěm.

Jedna z největších skupin chce přesto už začátkem srpna otevřít dva ze svých šesti hotelů v oblasti zasažené požáry. „Jsme připraveni poskytnout jistou flexibilitu lidem, kteří chtějí změnit termín pobytů, vrátit peníze nebo najít alternativy,“ říká marketingový manažer H Hotels Collection Kyrakos Sarikas.

Turistický průmysl tvoří pětinu řecké ekonomiky. Vláda v Aténách s ohledem na následky požárů slibuje reformy, které mají v budoucnu negativním dopadům nejen na cestovní ruch pomoci zabránit.