Obraz, prostor a hudba. Projekce uměleckých děl nabízejí silnější zážitek

Události: Promítání uměleckých děl (zdroj: ČT24)

Ve Francii slaví velký úspěch nový způsob prezentace děl světových umělců – velkoformátové digitální promítání. Autoři projektu představili koncept před pěti lety s obrazy Clauda Moneta. Následovaly ho další impresionisté a v současné době mohou návštěvníci Paříže obdivovat obrazy Marka Chagalla.

Ve Francii se úspěšně rozvíjí koncept promítání obrazů pomocí digitálních projektorů na velkou plochu. Spojuje tři základní elementy – obraz, prostor a hudbu. „Pro širokou veřejnost, pro většinu návštěvníků jsou základním dojmem emoce, které cítí,“ vysvětluje zážitek spoluautor projektu Renato Gatto.

Neobvyklý formát se brzy rozšířil i mimo Paříž, velký úspěch zaznamenaly digitální Benátky na jihu země v Le Baux. Projekt přitahuje stále více návštěvníků. Je srozumitelný i pro děti a odborníci ho považují za způsob, jak přivést k umění více lidí.

„Někteří návštěvníci nám říkají, že poté, co viděli umění v digitalizované formě, mají chuť zjistit si něco víc i o samotných umělcích a podívat se na obrazy přímo v muzeu,“ říká ředitel l'Atelier de la Lumiere Jacques de Tarragon.

Příprava projektu vyžaduje přibližně rok práce, ale náklady se brzy vrátí. Výstavu Marca Chagalla vidělo jen za měsíc srpen přibližně sto tisíc lidí. Typické pro něj jsou živé, teplé barvy. Sám o sobě prohlašoval, že je pozorovatel, který se dívá na svět skrz okno z barevného skla.

Celkový dojem z projekce umocňuje hudba, která je úmyslně vybírána tak, aby se k obrazům hodila. Barevný svět Chagalla mohou milovníci nové koncepce umění obdivovat do ledna příštího roku. V říjnu pak začíná v pařížském Centre Pompidou velká retrospektivní výstava věnovaná tvorbě tohoto umělce.