Obamova komise: Firmy udělaly na vrtu závažné chyby

Washington - Britský ropný gigant BP neomezil bezpečnost vrtu v Mexickém zálivu kvůli snížení nákladů. K takovému závěru došla speciální komise Bílého domu, která vyšetřovala okolnosti jarní ropné havárie. Od dubnového výbuchu plošiny se snášela na společnost BP ostrá kritika a řada obvinění především ze strany Kongresu a amerických médií.

„Říkalo se, že BP vyměnila bezpečnost za peníze. Ale naše vyšetřování to nepotvrdilo. Samozřejmě budeme rádi za jakékoliv připomínky a fakta, která by nás přesvědčila o opaku,“ uvedl člen vyšetřovací komise Fred Barlit. 

Komise přesto uvedla, že závažných chyb se dopustily všachny tři společnosti, jež se podílely na hloubení vrtu. Ukazuje to, že mezi ropnými firmami je rozšířen zvyk neklást dostatečný důraz na bezpečnost námořní těžby. Dnes to prohlásil předseda prezidentské komise pro vyšetření příčin katastrofy v Mexickém zálivu Bill Reilly.

Komise k ropné skvrně (zdroj: ČT24)

Podle Reillyho si byly všechny tři firmy jisté, že jejich bezpečnostní standardy jsou dostatečné. Přesto udělaly při hloubení vrtu závažné chyby. „BP, Halliburton a Transocean jsou velké a respektované společnosti, které pracují v celém Mexickém zálivu. Vyšetřování ukázalo, že potřebují důkladnou reformu odshora až dolů,“ citovala Reillyho agentura Reuters.

Komise v pondělí oznámila, že se neobjevila známka toho, že by pracovníci podílející se na hloubení vrtu někdy omezovali bezpečnostní opatření kvůli snížení nákladů. To ale podle ní neznamená, že firmy kladou na bezpečnost dostatečný důraz.

„Problém je, že (mezi těžařskými firmami) byl obyčej, který nesměřoval k posilování bezpečnosti,“ řekl další člen komise Bob Graham. „Šéfové firem nebrali rizika dost vážně a neodhalili nebezpečí, která se nakonec ukázala jako fatální,“ dodal.

„Halliburton i BP měly v březnu výsledky testů ukazující, že velmi podobný typ pěnového betonu bude nestabilní, ale ani jeden z nich na základě těchto výsledků nejednal,“ uvádí komise ve své zprávě.

Odstranění škod po ropné havárii v Mexickém zálivu vyjde firmu BP skoro na 40 miliard dolarů. To je o osm miliard dolarů víc, než společnost původně očekávala.

  • Ropná skvrna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2087/208637.jpg
  • Ropná skvrna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2087/208638.jpg