O nominaci Harrisové mohou mít demokraté jasno už za týden

Americká Demokratická strana začne vybírat svého prezidentského kandidáta zřejmě už ve čtvrtek 1. srpna. Na termínu se shodli členové organizačního výboru připravujícího nominační sjezd demokratů. Jasnou favoritkou je zatím viceprezidentka Kamala Harrisová. Její případní konkurenti musejí získat dostatečnou podporu do 30. července. Pokud se nikdo nepřihlásí, může tak být o její nominaci jasno již příští čtvrtek. Jméno kandidáta na viceprezidenta by mělo podle rozhodnutí výboru být známo do 7. srpna.

O prezidentském kandidátovi rozhodnou čtyři tisícovky delegátů, jejichž jasnou většinu měl po primárkách zajištěnu současný prezident Joe Biden. V neděli však odstoupil. Podpořil Harrisovou, k čemuž se vzápětí přidaly další významné stranické postavy i většina ze zmíněných delegátů. Formálně však Harrisová zatím nominaci jistou nemá a stále není vyloučeno, že se o prezidentskou funkci bude ucházet i někdo další z demokratů.

„Máme povinnost vytvořit a provést férový nominační proces, aby mohli delegáti oficiálně vyjádřit své preference prostřednictvím hlasů,“ uvedl podle listu The New York Times předseda Demokratického národního výboru Jaime Harrison.

Pokud se bude chtít někdo další ucházet o nominaci, musí podle rozhodnutí výboru do večera 30. července podat formální prohlášení o kandidatuře a získat podporu nejméně tří set delegátů, přičemž z jednoho státu nesmí pocházet více než padesát hlasujících. Kandidát samozřejmě musí také splňovat stranické a zákonné podmínky pro výkon funkce prezidenta, jako je například věk přesahující 35 let a podobně, podotýká server CNN.

Nikdo z dříve diskutovaných potenciálních uchazečů však dosud nedal najevo zájem Harrisové konkurovat, několik z nich ji naopak přímo podpořilo, a Harrisová tak od oznámení záměru obdržet nominaci své strany do prezidentského klání získala podporu dostatku delegátů, která by byla nutná.

Kandidáta strana formálně potvrdí až na nominačním sjezdu

Podle pravidel schválených Demokratickým národním výborem se na začátku srpna, ještě před sjezdem, uskuteční virtuální hlasování. Pokud zůstane Harrisová jedinou kandidátkou, začne elektronické hlasování hned 1. srpna. Pokud se objeví další zájemci, může hlasování začít o něco později, aby měli noví kandidáti čas na kampaň, informuje The Washington Post.

V případě více kandidátů tak volba může začít až 7. srpna, shodl se výbor. Ve stejný den by mělo být veřejnosti známé i jméno adepta na viceprezidenta, aby byla před sjezdem Demokratické strany kandidátní listina kompletní. Nominační sjezd, kde demokraté formálně výběr potvrdí, začíná 19. srpna.