Nový adept na vedení americké sněmovny vydržel jen pár hodin, dle médií z volby odstupuje

Američtí republikáni nominovali jako nového kandidáta na předsedu Sněmovny reprezentantů Toma Emmera. Zdá se ale, že jeho zájem o vedení dolní komory Kongresu trval jen několik hodin. Několik amerických médií v úterý pozdě večer SELČ napsalo, že se Emmer o post ucházet nebude. Už předtím The New York Times uvedly, že Emmerovi schází hlasy na plénu. Těch by potřeboval získat 217, z těsné republikánské většiny si tedy mohl dovolit ztratit pouhé čtyři, přičemž 25 republikánských zákonodárců odmítlo nejnovějšího adepta podpořit.

Emmer byl třetím republikánským kandidátem na předsedu Sněmovny reprezentantů po nedávném odvolání Kevina McCarthyho. Kandidatury se vzdal náhle, když se ukázalo, že nebude mít dostatečnou podporu ani svých republikánských kolegů, napsala agentura AP. Politik se podle ní rozhodl poté, co se proti jeho nominaci ohradil bývalý prezident Donald Trump a odmítli ho podpořit zastánci pravého křídla strany.

Dvaašedesátiletý Emmer je třetím nejvýše postaveným republikánem dolní komory a podporovatelem bývalého předsedy Kevina McCarthyho. Za McCarthyho odvolání se před třemi týdny zasadilo ultrakonzervativní křídlo strany a Sněmovna reprezentantů je od té doby prakticky neschopná akce.

Dolní komora s jen prozatímním předsedou Patrickem McHenrym například nemůže reagovat na žádost prezidenta Joa Bidena o schvální další podpory pro Izrael a Ukrajinu, jednat o financování bezpečnostních opatření na amerických hranicích a penězích na chod americké vlády, která nyní funguje jen díky dočasnému zákonnému opatření a 17. listopadu jí opět hrozí paralýza.

Emmer v úterý nominaci na předsedu získal se 117 hlasy svých spolustraníků, 97 dostal Mike Johnson z Louisiany, který krátce po oznámení výsledků vyjádřil Emmerovi podporu, stejně jako neúspěšný republikánský nominant z předminulého týdne Steve Scalise. Jeden z hlavních Emmerových podporovatelů Guy Resechenthaler řekl novinářům, že práce na získávání dalších hlasů je „cvičení, ve kterém si (lidé kolem Emmera) bezpečně věří“.

Trump Emmera označil za „tragickou chybu“

Výsledky hlasování republikánské konference v Kongresu podle NYT odráží fakt, že zhruba polovina kongresmanů zastává konzervativnější postoje, které ztělesňuje Johnson, a druhá polovina patří k „republikánskému mainstreamu“, jenž představuje Emmer. Ten v roce 2021 hlasoval pro potvrzení výsledků prezidentských voleb, v nichž prohrál Donald Trump, a například je podporovatelem manželství stejnopohlavních párů.

„Jsem konzervativec. Do Washingtonu jsem přišel, abych bojoval za konzervativní hodnoty. Je mi proti srsti, že by předsedou byl jeden z nejvíce umírněných členů republikánské konference,“ řekl stanici CNN republikán Jim Banks.

Emmer se své odpůrce ve straně po hlasování snažil podle CNN přesvědčit sjednocujícím projevem a působit jako kandidát všech. Do pozdních večerních hodin středoevropského času se za zavřenými dveřmi ve skupinách setkával se svými odpůrci a snažit se je získat na svou stranu.

Proti Emmerovi se mezitím otevřeně vyslovil Trump, který na své síti Truth Social naznačil, že Emmer se zpronevěřil Republikánské straně, „nemá pojetí o republikánských voličích“ a že hlasovat pro něj by bylo „tragickou chybou“.