Nová zkáza v Palmýře. Rusové ukázali snímky z dronu

Rusko zveřejnilo záběry zdevastované Palmýry (zdroj: ČT24)

Radikálové z Islámského státu (IS) opět ničí památky ve slavné syrské Palmýře. Dokazují to snímky pořízené drony, jež zveřejnila ruská armáda. Město na seznamu UNESCO se podařilo islamistům znovu dobýt během klíčových bojů o Aleppo ke konci loňského roku.

Rusové srovnali letecké snímky z loňského června se snímky z letošního února. Bojovníci IS město obsadili v roce 2015, kontrolu nad ním ztratili loni v březnu, v prosinci ale Palmýru dobyli zpět.

V té době totiž Asadův režim potřeboval vojáky u Aleppa, kde se sváděla pravděpodobně jedna z rozhodujících bitev občanské války, v níž syrská armáda zvítězila.

„Rusové, kteří tvrdili, že bojují proti terorismu, se zaměřili na Aleppo a nechali prostor IS, aby si vzal zpět Palmýru,“ kritizoval Moskvu francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Horizont ČT24: Zničená Palmýra (zdroj: ČT24)

Nové záběry potvrzují nově poškozený tetrapylon, což je sloupoví ze 3. století, jež se nachází před římským amfiteátrem z 2. století. „Snímky jasně ukazují, že teroristé zničili proscénium, centrální část římského divadla, a sloupy tetrapylonu,“ oznámilo ruské ministerstvo.

Už dřív islamisté kompletně zničili slavný Belův chrám a Baal-Šaminův chrám, hlavní oblouk nechali radikálové zbourat buldozery. Na svém místě nebyla socha královny Zenobie a těžce poškozeno bylo také mnoho artefaktů, jež se nacházely v městském muzeu.

Na devastaci města upozornilo už v lednu UNESCO, na jehož seznamu kulturního dědictví je Palmýra zapsána. Označilo to za válečný zločin a ohromnou ztrátu pro Syřany i celé lidstvo.

Ruská armáda navíc upozorňuje na pohyb kamionů v okolí Palmýry, což podle ní může znamenat přípravu na další destrukci místa.

„Zaznamenali jsme velký nárůst pohybu nákladních vozů v blízkosti starobylého města, zatímco syrské jednotky úspěšně postupují k Palmýře. To znamená, že IS tam chce přivézt výbušniny, aby způsobil maximum škod na zbývajících architektonických památkách, než odejde,“ míní ruské ministerstvo obrany.

„O strategii a taktice operací v Sýrii nemohu nic říct. Barbaři a teroristé bohužel pokračují v ničení památek lidské civilizace. Doufáme, že dřív či později budou tato historická místa osvobozena od barbarů, které nelze nazývat lidmi,“ konstatoval mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

  • Palmýra leží na okraji pouště přiléhající na východě k irácké provincii Anbár, která je v rukou IS.
  • Její výhodnou polohu už ve starověku využívaly karavany se zbožím.
  • Zříceniny staré 2000 let se nacházejí na jihozápadě města, jež má v arabštině název Tadmur.
  • Palmýra je na seznamu světového dědictví UNESCO a odborníci poukazují na její hrozící zkázu už od počátku bojů v Sýrii.

Mírová jednání v Astaně visí na vlásku

Syrští povstalci podporovaní Západem mezitím zpochybnili svou účast na mírových rozhovorech, jejichž další kolo se má z ruské iniciativy konat tento týden v kazašské metropoli Astaně.

Zdůvodnili to tím, že Moskvě jako spojenci syrského režimu se nepodařilo přimět Damašek k tomu, aby plně dodržoval dohodu o příměří a podnikl gesta dobré vůle jako propuštění vězňů a zajatců.

OSN se snaží zprostředkovat mír mezi oběma hlavními stranami bez účasti islamistů již téměř rok, ale zatím bez valného úspěchu. Rusko se pokouší převzít štafetu rozhovory v Astaně od dobytí Aleppa. Ani tam se ale důvěra mezi oběma skupinami zatím nijak neprohloubila.

Povstalci usilují o zásadní politické reformy spojené s Asadovým odchodem z prezidentské funkce. Asad to ale vždy odmítal a po strategickém úspěchu v Aleppu je k tomu ochoten o to méně.