Nepokoje v Keni mají už dvanáct obětí. Opozice rozporuje výsledek prezidentských voleb

Nepokoje v Keni po prezidentských volbách (zdroj: ČT24)

Nepokoje v Keni si podle agentury Reuters vyžádaly od pátku nejméně dvanáct mrtvých. Protesty se rozhořely po oznámení volební komise, že v prezidentských volbách zvítězila současná hlava státu Uhuru Kenyatta. Opozice označila sčítání hlasů za zmanipulované, keňští pozorovatelé ale uvedli, že výsledek je v pořádku.

Do márnice v Nairobi dnes byla přivezena těla devíti mladých mužů, kteří podlehli střelným zraněním. V Nairobi zemřela i devítiletá dívka, kterou zasáhla kulka vypálená z policejní zbraně.

„Byla zasažena zbloudilou střelou, když stála na balkoně a policisté sporadicky stříleli,“ cituje agentura Reuters jednoho ze svědků. Protesty se rozhořely zejména ve slumech kolem metropole. Všech deset mrtvých bylo z chudinské čtvrti Mathare.

Úřady už ráno informovaly o dvou mrtvých na dalších místech země. „Jeden člověk zemřel a další čtyři zraněné jsme přijali do nemocnice,“ řekl agentuře AFP nemocniční zdroj ve městě Kisumu. Dalšího mrtvého ve městě Siaya potvrdil místní policista. 

Více jak 54 procent pro Kenyattu

Volební komise v pátek uvedla, že Kenyatta získal v úterním hlasování podporu 54,27 procenta voličů. Opoziční kandidát Raila Odinga si zajistil 44,74 procenta hlasů.

Na průběh voleb dohlížela hlavní keňská pozorovatelská organizace ELOG. Ta uvedla, že nemá žádné důkazy, že hlasování bylo zmanipulované. Výsledek voleb je podle ní přesný.

  • Během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, v roce 2007 zemřelo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600 000 muselo opustit své domovy.