Nenechám se zastrašit, říká Bárdy k Ficově žalobě

Newsroom ČT24: Slovenský novinář Peter Bárdy o Ficově žalobě (zdroj: ČT24)

Žaloba slovenského premiéra Roberta Fica (Smer) kvůli přebalu nové knihy má za cíl vyvinout tlak na novináře, aby u něj spustil proces autocenzury, řekl České televizi šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy. Fico od Bárdyho, stejně jako od vydavatele knihy, požaduje omluvu a sto tisíc eur, tedy v přepočtu přes dva a půl milionu korun. Novinář v rozhovoru zdůraznil, že se zastrašit nenechá a bude pokračovat ve své práci. Celý rozhovor odvysílá v neděli od 22:10 pořad Newsroom ČT24.

Slovenskému premiérovi se nelíbí použití jeho snímku na přebalu knihy. Informace ohledně žaloby přišly Bárdymu poštou, Fico ani nikdo ze Smeru se Bárdymu neozval, řekl ČT novinář. Organizace Reportéři bez hranic už vyzvala soudy, aby žalobu zamítly, protože jde podle ní o snahu umlčet novináře.

„Žaloba Roberta Fica i podle právních zástupců, které máme, má všechny atributy šikanózních žalob, jejichž cílem není, aby zvítězilo právo a spravedlnost, ale aby znefunkčnily žalovanou stranu, aby ji dostaly pod tlak, v mém případě, aby mě zastrašily a spustily ve mně nějaké autocenzorské projevy,“ je přesvědčen Bárdy.

Novinář ale zdůraznil, že „takto to u něj nefunguje“. „Dlouho jsem to zvažoval, když jsem tu knihu psal, co bude obsahem, a Robert Fico nenamítá nic vůči obsahu, kritizuje obálku,“ připomněl Bárdy s tím, že hodlá plnit dál své pracovní povinnosti a nenechá se zastrašit, přestože suma, kterou Fico žádá, by byla pro řadu lidí likvidační.

Kniha s názvem Fico – posedlý mocí mapuje dlouholetou politickou kariéru současného slovenského premiéra. Bárdy při jejím psaní využil také vyjádření kolegů i politických oponentů Fica.