Německý šéf kybernetické bezpečnosti čelí podezření z kontaktů na Rusko. Čeká ho odvolání

Události: Podivné kontakty německého kybernetického šéfa (zdroj: ČT24)

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová chce odvolat šéfa Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) Arneho Schönbohma. Důvodem jsou jeho možné kontakty s lidmi, kteří jsou napojeni na ruské tajné služby. V neděli pozdě večer o tom informovala německá média.

Schönbohm mohl navázat podezřelé kontakty přes německou radu pro kybernetickou bezpečnost, k jejímž zakladatelům patřil, uvedla německá média. Rada je součástí německé firmy, která je dceřinou společností jisté ruské firmy založené bývalým zaměstnancem KGB, napsal německý tisk.

 „Tato obvinění musí být rozhodně vyšetřena,“ řekl Konstantin von Notz, který je šéfem parlamentního výboru dohlížejícího na činnost německých tajných služeb.

Na Schönbohma udeřil komik

„Existuje obrovská, zatím nerozpoznaná díra v německých IT schopnostech. A vypadá takhle,“ řekl ve svém pořadu ZDF Magazin Royal komik a moderátor Jan Böhmermann a ukázal právě na Schönbohma, šéfa úřadu pro kybernetickou bezpečnost. A také zakladatele lobbistického sdružení, jehož členem je i firma Protelion. Ta v Německu nabízí kybernetické zabezpečení a dokonce i speciální telefony pro politiky. Jenže, jak upozorňuje Böhmermannův tým, ještě letos v dubnu se jmenovala Infotecs. A jejím zakladatelem je podle moderátora Andrej Čapčev, bývalý pracovník KGB.

Pro sovětskou tajnou službu pracoval deset let jako vývojář, vyznamenal ho osobně šéf Kremlu Vladimir Putin. Jeho firma otevřeně přiznává spolupráci s ruskými tajnými službami. Svůj software nabízí německým firmám i úřadům – v době mimořádně zvýšeného rizika. V minulosti už ruské tajné služby pronikly i do počítačového systému Spolkového sněmu a do osobního počítače Angely Merkelové. V první den ruské invaze na Ukrajinu se terčem útoku staly německé větrné farmy. 

Německá ministryně vnitra reagovala hned první pracovní den po odvysílání pořadu. Šéfa německého kybernetického úřadu čeká odvolání. Otázky ale vzbuzují i kroky dalšího německého úřadu, připomněl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš. Podle informací magazínu Der Spiegel totiž konzulát v Rusku udělil vízum ruskému špionovi. Navzdory doporučení vlastních i cizích tajných služeb.