Německo hrozí vetem: Rumuni a Bulhaři by prý Schengenu zneužili

Berlín - Němci jsou připraveni zablokovat přijetí Rumunska a Bulharska do Schengenu. Hlasovat by se o tom mohlo již ve čtvrtek, kdy se v Bruselu sejdou ministři vnitra a spravedlnosti. „Pokud budou Rumunsko a Bulharsko trvat na hlasování, pokus nevyjde kvůli německému vetu,“ řekl v rozhovoru pro Der Spiegel německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Při předchozím hlasování zablokovalo bulharský a rumunský vstup do Schengenu Nizozemsko, které požadovalo, aby země přitvrdily v boji proti korupci a organizovanému zločinu.

Rumunský ministr zahraničí Titus Corlatsean v reakci upozornil, že podobný přístup může připomínat období komunismu. „Připomíná nám to rozdělení, jaké jsme prožívali před rokem 1989. Nejsem si jist, zda se Rumunů po druhé světové válce ptali, zda chtějí být na druhé straně zdi se Stalinem, místo aby byli s Churchillem,“ připomněl. „Zasloužíme si připojit se k Schengenu,“ apeloval.

Hans-Peter Friedrich
Zdroj: ČTK/AP/Markus Schreiber

Německo podle Friedricha žádá obě země, aby zabránily zneužívání systému volného pohybu lidí migranty, kteří míří do ekonomicky silnějších zemí Evropy jen kvůli sociálním výhodám. „Není problém v tom, když lidé přicházejí do Německa za prací, to v Evropě chceme, ale nechceme lidi, kteří přicházejí pouze využívat sociální jistoty,“ řekl před časem Friedrich stanici BBC.

Bulhaři a Rumuni usilují o vstup do schengenského prostoru volného pohybu osob již od roku 2007, kdy se stali členy Evropské unie. Tento krok by pro ně znamenal praktické zrušení hranic s ostatními členskými státy a možnost volného cestování obyvatel po Evropě téměř bez jakýchkoli kontrol.