Německo chce být připraveno. Nebezpečí hackerkých útoků před volbami nepodceňuje

Události: Ochrana před hackery při volbách v SRN (zdroj: ČT24)

Vláda v Berlíně zatím nezaznamenala, že by se Rusko snažilo ovlivnit nadcházející volby do Spolkového sněmu. Spolkový ministr vnitra ale takový pokus nevylučuje. Německé úřady se proto na případný útok hackerů nebo masivní šíření smyšlenek připravují. Například firma, která shromažďuje sečtené hlasy, opravuje v systému bezpečnostní nedostatky, na které nedávno upozornili aktivisté.

Volební slogan CDU je opsaný z komunistického plakátu. Je to jedna z bezpočtu lživých zpráv, které se objevily během kampaně v Německu na sociálních sítích.

Původní podoba fotografie, která byla následně upravena
Zdroj: ČT24
Zfalšovaná fotografie se sloganem CDU
Zdroj: ČT24

„Není to tak, že by lidé kvůli tomu zčistajasna změnili svůj politický názor. Ale to, co vidíme, jsou pokusy znejistit společnost pomocí počítačových robotů a lživých zpráv,“ říká analytik v oblasti šíření dezinformací z Technické univerzity Mnichov Simon Hegelich.

Hegelich platí za jednu z největších kapacit v oboru. Před volbami pozoruje zvýšenou aktivitu internetových kanálů, které šíří lži a nenávist. Jen jedna strana vychází bez úhony - krajně pravicová AfD.

„Všechny zprávy o tom, jak je AfD na sociálních sítích mnohem úspěšnější než zavedené strany. To nemůže nikdo říci! Nikdo neví, jak velký podíl na tom mají falešné účty, robotické příkazy nebo hyperaktivní uživatelé,“ upozorňuje Hegelich.

Kdo za vším stojí, je velmi složité zjistit. Nitky míří k falešným účtům v Asii, do Evropy nebo k neonacistům v USA. Cíl mají stejný. Vyvolat dojem, že je něco důležitější a větší než ve skutečnosti.

Účet Team balleryna
Zdroj: ČT24

Příkladem je největší příznivec AfD na Twitteru. Anonymní účet se původně jmenoval Irma, teď Team balleryna. „Jen tři procenta followerů zadala němčinu jako svůj jazyk. Z toho lze odhadnout, že zbylých 97 procent jsou roboti, falešné účty nebo nějak souvisí s automatizovanou činností,“ upozorňuje socioložka Netzpolitik.org Julia Krügerová.

Simon Hegelich i Julia Krügerová tvrdí, že šíření lží ve stejné míře, jako tomu bylo například před volbami v USA, zatím nevidí. Varují ale, že vzhledem k počtu nerozhodnutých voličů může největší vlna přijít na poslední chvíli.