Některá města v USA chtějí omezit plynové sporáky. Kritici mluví o kulturní válce

Události ČT: Desítky amerických měst chtějí zákaz plynových sporáků v nových budovách (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech se čím dál víc mluví o škodlivosti plynových sporáků. New York a desítky dalších měst hlavně v Kalifornii se chystají zakázat přívod této energie do nově postavených budov. Jako důvod uvádějí, že emise způsobují dětem astma a přispívají ke globálnímu oteplování. Stejně hlasitě jsou ovšem slyšet i odpůrci tohoto kroku.

Plynové plotny používá k vaření odhadem čtyřicet procent Američanů. V New Yorku má tento druh sporáku šest z deseti domácností. Varování před skrytými zdravotními riziky proto zafungovalo jako politická rozbuška.

„Všechny možnosti jsou na stole. Produkty, které nejsou bezpečné, mohou být zakázané,“ prohlásil člen Americké komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků (CPSC) Richard Trumka Jr na základě závěru nového výzkumu, že emise z vaření na plynu jsou nebezpečné pro zdraví.

Podle vědců stojí za astmatem u dvanácti procent dětí v USA. „Je to, jako byste měli v obýváku výfuk od auta,“ popisují vědci dopad plynových sporáků na dětské zdraví. Důsledky jsou horší při špatné ventilaci. „Víme, že když jste vystavení oxidu dusíku během spalovacího procesu, může to vyvolat astmatické záchvaty a další respirační nemoci,“ upozornil profesor Brandon Boor z Purdue University.

„Jdou po vašem sporáku“

Republikáni a pravicová média ale vyrazili do protiútoku. Varují, že po snaze omezit zbraně v USA přijde zákaz vaření na plynu. „Opravdu přichází kulturní válka ohledně plynových ploten. Když nemohou vyhrát politickou debatu, uplatní brutální vládní sílu. Jdou vážně po vašem sporáku,“ napsal v polovině ledna v komentáři list The Wall Street Journal.

Podle nového předsedy Sněmovny reprezentantů Kevina McCartyho to byl důkaz, že demokratický prezident Joe Biden chce kontrolovat, na jaké plotně Američané vaří. Bílý dům to odmítl. „Prezident nepodporuje zákaz plynových sporáků a Komise pro bezpečnost spotřebitelských výrobků, která je nezávislá, je také nezakazuje,“ reagovala mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Desítky měst – převážně v Kalifornii – už přikročily k zákazu plynových přípojek v nově postavených budovách. V New Yorku se má hlasovat, zda zákaz přijde od roku 2025 včetně nových malých bytů a těch větších od roku 2028.

„Možná si myslíte, že jednou možnosti, kterou máme, je odstranění plynového sporáku a jeho nahrazení například elektrickým nebo indukční deskou. Ale je tu řada dalších přístupů. Jedním z nich je se ujistit, že odsavač par nad sporákem funguje,“ podotkl profesor chemie Tim Bertram z University of Wisconsin-Madison. Vědci také radí otevírat při vaření okna, byť se tím znečišťuje ovzduší.

Ve Spojených státech má astma asi pět milionů dětí. Zhruba 625 tisíc z nich by problémy s dýcháním mohlo trpět právě kvůli plynovým sporákům. Návrh zákazu těchto ploten na lokální úrovni ale může počítat s tvrdou opozicí, a to nejen od dodavatelů plynu, ale také restaurací, které upřednostňují vaření na plynu.