Nejen spálená půda. Požáry v Kalifornii strmě zvyšují ceny pojistek, pro někoho jsou už nedosažitelné

Události: Škody po lesních požárech v Kalifornii (zdroj: ČT24)

Požáry v Kalifornii zničily za posledních devět dní čtyři stovky domů. Stále víc lidí má přitom problémy s pojištěním svých nemovitostí. Kvůli vyššímu riziku v oblasti nechtějí pojišťovací společnosti prodlužovat smlouvy a zároveň výrazně zvyšují sazby.

Za poslední dva roky vyplatily pojišťovny kvůli kalifornským lesním požárům 24 miliard dolarů. Zhruba 350 tisícům klientů pak odmítly prodloužit smlouvu s tím, že riziko je u nich příliš velké.

„Zaplatili jsme za pojištění tisíce a tisíce dolarů a nikdy jsme nedostali zpátky ani cent,“ říká majitelka dnes už nepojištěného domu Frances Craiková.

Dalším lidem sazby pojistného mnohonásobně vzrostly. Pat O'Coffeyová platila dřív v přepočtu 86 tisíc korun ročně, teď po ní pojišťovna chce už 430 tisíc. A to přesto, že si pořídila vlastní požární hydrant a nádrže na vodu. „Před třemi lety tu dělali inspekci a dostali jsme výborné hodnocení. Pojišťovnu ale tento záznam vůbec nezajímá,“ nechápe O'Coffeyová.

Ani nádrže na vodu pojišťovnu neobměkčily. Sazby pojistného jdou nahoru
Zdroj: ČT24

Avokádová farma vzplála kvůli vadnému rozvodu elektřiny

Avokádová farma částečně zničená požárem
Zdroj: ČT24

Problémy s plameny a s pojištěním mají i zemědělci. Farma, která pěstuje avokáda, počítá letos se ztrátou deseti procent zisku. Některé stromy bude muset navíc pokácet. „Přišli jsme asi o deset akrů sadu,“ odhaduje majitel farmy John Grether.

Oheň nejspíš vznikl od vadného rozvodu elektřiny. Hořet začalo jen několik minut poté, co energetická společnost Edison po odstávce znovu pustila proud. Šlo přitom o prevenci požáru.

Stejně postupovala v minulých dnech i společnost PG&E na severu Kalifornie: od elektřiny odstřihla milion a půl lidí. „Vypadá to, jako by dělali divadlo, aby mohli konkurznímu soudu nebo státu říct: My jsme dělali, co jsme mohli,“ zlobí se jeden z klientů firmy PG&E. Kvůli odpovědnosti za loňské požáry musela PG&E vyhlásit bankrot.

Rozvodová síť, která je zastaralá a neudržovaná, je stále častějším spouštěčem ohně po celé Kalifornii.