Na Aljašce zlobí vulkán Bogoslof, erupce může ohrozit některé lety

Na Aljašce opět vybuchla sopka Bogoslof ležící v oblasti Aleutských ostrovů. Erupce trvala skoro hodinu. Úřady přechodně zvýšily výstrahu pro letadla na nejvyšší červenou úroveň, protože popel může poškodit motory. V současné chvíli je výstraha na nižší oranžové úrovni - „pozorování“.

Svědek z nedalekého ostrova Unalaska sdělil agentuře AP, že je vidět velký šedo-bílý hřibovitý mrak nad sopkou a popel padá západním směrem. Podle úřadů sopka vychrlila mraky popela do výšky nejméně 10 668 metrů.

Popel z vulkánů na jihozápadě Aljašky je přitom hrozbou pro aerolinky létající mezi Severní Amerikou a Asií již ve chvíli, kdy oblaka stoupnou nad 6096 metrů. Erupce tak může v příštích dnech ovlivnit některé lety, které by se měly oblasti raději vyhnout.

Vulkán Bogoslof je vysoce aktivní už půl roku, od loňského prosince se velikost ostrova více než ztrojnásobila. Bogoslof je podmořský stratovulkán, tedy kuželovitý typ sopky, která je tvořena velkým množstvím vrstev lávy a pyroklastických hornin různého chemického složení.

Probouzející se vulkány sleduje s obavami celý svět. Poslední velká erupce sopky Eyjafjallajökull v dubnu 2010 způsobila chaos v letecké dopravě - neodletělo 10 milionů cestujících a aerolinky zaznamenaly miliardové škody.