Muž z Boeingu. Pentagon od ledna povede Mattisův náměstek Shanahan

S příchodem nového roku bude Pentagon jako úřadující šéf řídit dosavadní náměstek ministra obrany Patrick Shanahan. Na Twitteru to oznámil prezident Donald Trump. Shanahan nahradí odcházejícího ministra Jamese Mattise, který post opouští kvůli sporům s prezidentem ohledně odchodu amerických vojáků ze Sýrie.

Trump označil Shanahana za „velmi talentovaného“ člověka. „Za Patrickem je dlouhý seznam úspěchů“ z působení na ministerstvu a ve firmě Boeing, napsal prezident.

Osmašedesátiletý Mattis ve čtvrtek při oznámení svého odchodu řekl, že ve funkci zůstane do konce února, aby zajistil hladké předání úřadu.

Mattis v rezignačním dopisu mimo jiné upozornil na nutnost udržovat spojenectví a nutnost projevovat svým partnerům respekt. Oznámení prezidenta Trumpa, že stáhne americké vojáky ze Sýrie s odůvodněním, že tam byla organizace Islámský stát (IS) poražena, bylo podle médií pro ministra poslední kapkou.

Stažení vojsk USA ze Sýrie odnesou hlavně Kurdové

Rozhodnutí Bílého domu je tvrdou ranou pro hlavní spojence USA proti IS v Sýrii – arabsko-kurdské milice. Náhlá rezignace šéfa Pentagonu zneklidnila také americké spojence v Evropě a v Asii. Rusko, které v Sýrii bojuje na straně režimu, naopak Trumpův krok uvítalo.

Trump v neděli na Twitteru oznámil, že o stažení amerických vojsk ze Sýrie telefonicky hovořil s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Rozhovor, prý dlouhý a produktivní, se týkal „pomalého a koordinovaného stažení amerických vojáků z oblasti“.

Čtyřiašedesátiletý Shanahan působil od roku 1986 ve společnosti Boeing ve vysokých manažerských funkcích, v roce 2016 se stal viceprezidentem společnosti. Do funkce náměstka ministra obrany ho Senát schválil loni v červenci.

Absolvent prestižního Massachusettského technického institutu, kde vystudoval strojní inženýrství a později získal i titul MBA, strávil většinu své kariéry ve společnosti Boeing, kam nastoupil v polovině 80. let.

Do státní správy přešel až loni v červenci, kdy jej Trump jmenoval náměstkem ministra obrany Jamese Mattise, v Pentagonu dostal na starosti realizaci Trumpových plánů na posílení ozbrojených sil.

Shanahan během svého působení v Boeingu působil jako viceprezident a hlavní manažer výrobního programu pro armádu. Pod sebou měl mimo jiné divizi zaměřenou na protiraketovou obranu, která vyvíjí například lasery schopné ničit nepřátelské střely. Působil také jako šéf pobočky, která se věnuje vrtulníkové technice. Zodpovídal tak za dodávky techniky pro americké ozbrojené síly, včetně konvertoplánu V-22 Osprey, transportního vrtulníku CH-47 Chinook nebo bitevníku AH-64D Apache.

Muž z Boeingu 

Velkou roli Patrick Shanahan sehrál před deseti lety při vývoji civilního dopravního letounu Boeing 787 Dreamliner, který se kvůli své pokrokové konstrukci plné kompozitních materiálů potýkal s problémy. Ty se i díky Shanahanovu nasazení podařilo překonat. V divizi dopravních letadel společnosti Boeing působil i jako hlavní manažer vývoje a výroby letounu Boeing 757, předtím získal zkušenosti při výrobě typů 737, 747 nebo 777.

Společnost Boeing, ve které Shanahan strávil 32 let své kariéry, je nejen výrobcem civilních letounů, ale také významným producentem zbrojních systémů.

Z jejích továren pochází třeba transportní letoun C-17 Globemaster, stíhačky F-15 Eagle nebo F/A-18 Hornet či vrtulníky – ať už bojový AH-64 Apache, nebo dopravní CH-47 Chinook.

Boeing má také zkušenosti s výrobou radarů, protiletadlových a balistických střel a rovněž s výrobou techniky pro lety do vesmíru.