Ministerstvo dá dalších 600 milionů na kotlíkové dotace, již pomohly s výměnou 73 tisíc topenišť

Ministerstvo dá dalších 600 milionů na kotlíkové dotace, již pomohly s výměnou 73 tisíc topenišť (zdroj: ČT24)

Stát dá šest set milionů korun navíc na kotlíkové dotace. Peníze získají všichni, kdo o ně do konce roku požádali, ale kvůli velkému zájmu se na ně nedostalo. Ministerstvo životního prostředí také připravuje pokračování výměny starých topenišť za ekologičtější. Podporu chce získat z evropských fondů.

Kotlíkové dotace pomohly zatím s výměnou 73 tisíc topenišť. Stát tak prostřednictvím krajů rozdělil už osm miliard korun. Podle ministerstva životního prostředí ale pořád zbývá odstavit až 300 tisíc neekologických kotlů. V následujících letech na to chce získat z různých evropských fondů až 14 miliard.

„Opravdu chceme pomoct hlavně lidem, kteří by rádi svůj starý kotel vyměnili, ale z objektivních důvodů na to nemají peníze,“ řekl k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Pokračování kotlíkových dotací očekává resort koncem roku.

S výměnou kotlů roste zájem o sypké dřevo

V poslední době roste také zájem o sypké dřevo. Na pelety totiž přešla část domácností, která s pomocí dotace vyměnila starý kotel na uhlí. Loni se jich vyrobilo meziročně celkem o čtvrtinu víc.

„Teď jsme se dostali ve výrobě pelet za Českou republiku na nějakých půl milionu tun ročně. To je množství, které pohodlně vystačí pro nějakých 100 tisíc domácností,“ komentuje situaci předseda sdružení Česká peleta Vladimír Stupavský.

Kotlíková dotace je dotační program, který byl vyhlášen ministerstvem životního prostředí. Majitelé rodinných nebo bytových domů v něm mohou žádat o dotaci až do výše 127 500 korun na výměnu neekologických kotlů.