Mezinárodní soudní dvůr připustil žalobu Íránu na americké sankce

Události: Sankce vůči Íránu u soudu (zdroj: ČT24)

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) ve středu rozhodl, že se může zabývat žalobou, kterou podal Írán na Spojené státy kvůli hospodářským sankcím. Podle Teheránu jimi USA porušují starou smlouvu o ekonomických a konzulárních vztazích uzavřenou v roce 1955. Tehdy panovaly mezi oběma státy přátelské vztahy. ICJ se označil ve věci za příslušný soud a íránskou žalobu za přípustnou. Teherán přivítal rozhodnutí jako své vítězství. USA vyjádřily nad rozhodnutím zklamání.

Írán se na Mezinárodní soudní dvůr obrátil v roce 2018 poté, co tehdejší americký prezident Donald Trump uvalil na zemi ekonomické sankce. Krok následoval po rozhodnutí Washingtonu odstoupit od smlouvy o íránském jaderném programu z roku 2015.

Současný americký prezident Joe Biden se chce k dohodě vrátit. Zatím ale mezi Washingtonem a Teheránem nepanuje shoda na tom, jaké kroky je na cestě k tomuto cíli třeba podniknout.

Projednávání u soudu nejspíš potrvá několik let

USA minulý rok ICJ požádaly, aby íránské žádosti o projednání žaloby nevyhověl. Podle Washingtonu se Írán mylně dovolává smlouvy z roku 1955. Soud nyní ale sdělil, že americké námitky zamítl. Následovat by tak mělo hlavní líčení. Kdy začne, není jasné. Agentura DPA připomněla, že řízení u ICJ trvají i několik let.

Pakt z roku 1955 USA a Írán uzavřely dlouho před islámskou revolucí, která zpřetrhala jejich vazby. Země neudržují diplomatické vztahy od roku 1980. Írán nyní trvá na tom, že může nárok na plnění této úmluvy uplatnit, protože se týká ekonomických vztahů, jež nynější sankce zásadním způsobem ovlivňují.

Analytik Metropolitní univerzity Praha Břetislav Tureček řekl pro Horizont ČT24, že Teherán se snaží ukázat, že jsou to Američané, kdo porušují smlouvy. Jde však podle něho spíše o PR cvičení. Současnou situaci hodnotí jako vzájemné oťukávání a ukazování svalů.

Jednání o smlouvě o íránském jaderném programu, která jsou pozorně sledována, pak může ovlivnit i červnové prezidentské volby v Íránu, naznačil Tureček.

Kdo udělá první krok?

„Nové vítězství pro Írán,“ komentoval ve středu rozhodnutí ICJ na Twitteru íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Tribunál ale nemá nástroje, jak případný verdikt o zrušení sankcí vynutit. Teherán tak sází i na tradiční metody. Hrozí dalším obohacováním uranu a vyzývá Spojené státy, aby se vrátily k jaderné dohodě.

„Jsme připraveni splnit naše závazky ve chvíli, kdy uvidíme, že Spojené státy plní ty své,“ uvedl Zaríf.

Nová americká vláda naznačila, že má zájem smlouvu o íránském jaderném programu obnovit. Bidenova administrativa si od ní slibuje zabránění Teheránu v zisku jaderné zbraně a také uklidnění regionálních konfliktů od Sýrie po Jemen. Jednání ovšem Washington podmiňuje prvním krokem Teheránu – má opět dodržovat podmínky jaderné dohody.

„Samozřejmě jsme s Íránci nevedli žádná jednání. A nečekal bych, že k nim dojde, pokud nám nevyjdou vstříc,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Zároveň řekl, že USA jsou zklamány rozhodnutím soudu. „Velmi si Mezinárodního soudního dvora vážíme. Jsme ale zklamáni, že nepřijal naše závažné právní argumenty poukazující na to, že íránská žádost nespadá pod pravomoc tohoto soudu,“ řekl Price.

Komentátoři americkou reakci nepovažují za odmítnutí, ale spíš za pokus získat čas. „Bidenův zahraničněpolitický tým ještě není plně obsazen. Nejspíš není schopen rozhodovat. Když ale bude zpoždění vydávat za neústupnou vyjednávací pozici, může prezident vypadat silně pro své domácí publikum,“ řekl zakladatel Národní rady Íránců v Americe Trita Parsi.

Soud nemá žádné pravomoce

Soud už v roce 2018 vydal předběžné opatření, kterým nařídil USA, aby zrušily ty ze sankcí, které mají vliv na humanitární dovoz a služby zajišťující bezpečnost íránského letectví.

ICJ, který sídlí v Haagu, je soudním orgánem OSN a řeší právní spory mezi státy. Proti jeho rozhodnutí se nelze odvolat. Soud ale nemá žádné pravomoci, jak státy donutit, aby se jeho rozhodnutím řídily. USA i Írán už v minulosti některé verdikty ICJ ignorovaly.