Maroko zadrželo Belgičana, který byl ve spojení s pařížskými teroristy

Marocké úřady zadržely belgického občana marockého původu, který byl přímo napojen na atentátníky z Paříže. Oznámilo to marocké ministerstvo vnitra s tím, že muž bojoval v Sýrii po boku fronty An-Nusra. Později se připojil k radikálům z Islámského státu (IS).

Marocká policie zadržela podezřelého Belgičana v pátek ve městě Mohammedia poblíž Casablanky. Muž prý odjel ze Sýrie do Turecka, ale navštívil i Německo a Belgii, než skončil v Maroku.

Identitu zatčeného Belgičana marocké ministerstvo vnitra specifikovalo jen arabskými iniciálami. Belgický federální prokurátor Eric Van der Sypt ale agentuře AP řekl, že zadrženým je Gelel Attar, který byl v Belgii v nepřítomnosti odsouzen k pěti letům vězení za podíl na aktivitách teroristické skupiny.

Agentura DPA uvedla, že Belgičan byl v kontaktu se Salahem Abdeslamem, který se účastnil pařížských útoků. Podle AFP a serveru BBC zadržený v minulosti cestoval do Sýrie s jedním ze sebevražedných atentátníků, kteří se ve francouzské metropoli odpálili u stadionu Stade de France.

Belgičanem marockého původu byl i Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavního organizátora masakrů, který zahynul 18. listopadu, pět dní po útocích, při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis.

Abdelhamid Abaaoud
Zdroj: Reuters
  • Při šesti koordinovaných útocích ve francouzské metropoli zemřelo 13. listopadu loňského roku celkem 130 lidí. Další stovky byly zraněny. K atentátům se přihlásil IS, který den po útoku zveřejnil video oslavující několik jeho bojovníků.

V Paříži útočilo asi devět teroristů. Vyšetřovatelé předpokládají, že atentáty byly minimálně zčásti naplánovány v Belgii. Tamní policie už také zadržela několik podezřelých.

Na útěku je stále šestadvacetiletý Salah Abdeslam, který žil v problémové bruselské čtvrti Molenbeek. Ta leží pouhé dva kilometry od srdce Unie. V Molenbeeku se skrýval také vrah čtyř lidí v židovském muzeu v Bruselu před rokem a půl i atentátník z rychlovlaku mezi Bruselem a Paříží loni v srpnu.

Muž hledaný francouzskou policií kvůli útokům v Paříži
Zdroj: Twitter Police National

Jen několik hodin po útocích zastavila francouzská policie Abdeslamův automobil Volkswagen Golf poblíž hranic s Belgií, nechala ho ale spolu s dalšími dvěma lidmi odjet.

Podle vyšetřovatelů si pronajal v Belgii Volkswagen Polo, který byl nalezen poblíž klubu Bataclan v Paříži, kde zahynulo 89 lidí. Pronajmout si měl před atentáty rovněž Renault Clio a dva hotelové pokoje u Paříže.