Osobní majetek konspirátora Jonese půjde do prodeje

Americký federální soudce nařídil likvidaci osobního majetku hlasatele konspiračních teorií Alexe Jonese, zamítl ale samostatný případ konkurzu jeho společnosti, uvedla agentura Reuters. Případ se týká masové střelby v roce 2012. Jones šířil nepravdivé spekulace o tom, že se masakr nestal, a soudy ve dvou státech mu v roce 2022 uložily zaplatit rodinám zastřelených 1,5 miliardy dolarů (skoro 35 miliard korun).

Rozhodnutí znamená, že osobní majetek Jonese bude prodán a výnos z prodeje bude použit na vyplacení věřitelů, tedy rodin zastřelených. Soud ale zamítl likvidaci jeho společnosti Free Speech Systems, mateřské firmy internetových stránek Infowars. To znamená, že firma nebude muset prodávat svá aktiva kvůli úhradě Jonesových dluhů a může nadále fungovat.

Vlastnický podíl ve Free Speech Systems je však součástí Jonesova majetku, který bude prodán. Konkurzní soudce Christopher Lopez kromě odmítnutí likvidace firmy také uvedl, že Jones může pokračovat ve vedení firmy, dokud správce neprodá jeho vlastnický podíl.

„Úmyslné a zlovolné“ jednání

Rozdělené rozhodnutí bude znamenat další soudní spory mezi Jonesem, jeho společností a rodinami. Bude to i bitva o šest milionů amerických dolarů v hotovosti, které má Free Speech Systems.

Jones požádal o bankrotovou ochranu před sedmnácti měsíci, ale nepodařilo se mu dosáhnout dohody, která by snížila dlužnou částku 1,5 miliardy amerických dolarů. Jones uváděl, že na zaplacení odškodného nemá. Pozůstalí po obětech střelby pak ve snaze získat své peníze požádali soud, aby rozhodl o likvidaci Jonesova majetku. Soudce, který dohlíží na Jonesův bankrot, rozhodl, že většina dluhů po likvidaci zůstane zachována, protože vznikla v důsledku „úmyslného a zlovolného“ jednání.

Spor souvisí s útokem na škole Sandy Hook ve státě Connecticut, kde dvacetiletý pachatel v prosinci 2012 zastřelil dvacet dětí a šest dospělých. Jones po útoku prostřednictvím svých mediálních kanálů přiživoval konspirační teorii, že střelba byla zinscenovaná ve snaze regulovat držení zbraní v USA. Tvrdil rovněž, že rodiče zabitých dětí jsou „krizoví herci“.

Nebyla to zdaleka jediná konspirační teorie, kterou tvář Infowars za poslední dekády šířila. AP jej v novém profilu označuje za „krále konspirací“ a připomíná i jeho spekulace o bombovém útoku v Oklahoma City v roce 1995 nebo teroristických útocích z 11. září 2001. Za roky ve veřejném prostoru si ovšem Jones vybudoval mediální impérium, jehož roční tržby, pocházející především z prodeje doplňků stravy, dosahovaly až 80 milionů dolarů.