Litevská diplomacie nekompromisně: Posmívali jste se prezidentce? Tak odchod!

Vilnius – Co vypadalo jako legrace, může být podle některých komentářů akcí ruské tajné služby zaměřenou na zdiskreditování země, která nyní předsedá Evropské unii. Jde o to, že dva litevští velvyslanci si k 30. září balí kufry poté, co se na veřejnost dostala jejich nevybíravá telefonická konverzace. Není přitom jasné, kdo rozhovory nahrál a zveřejnil.

Čtyři telefonické rozhovory mezi velvyslancem v Ázerbájdžánu Arturasem Žurauskasem a v Maďarsku Renatasem Juškou se objevily na YouTube minulý měsíc. Diplomaté se v nich posmívají prezidentce Dalii Grybauskaitéové, jejímu rozhodnutí létat s nízkonákladovými aerolinkami na oficiální cesty, z premiéra i ze zemí svého působení, tedy z Ázerbájdžánu a Maďarska.

Litevské ministerstvo zahraničí zahájilo vyšetřování odposlechů, ale vláda si přála diplomaty odvolat a tento krok podpořila i hlava státu. Grybauskaitéová dříve označila konverzaci ambasadorů za velice neprofesionální a nezralou. Opozice odvolání velvyslanců kritizovala. „Reakce na uniklé nahrávky ukázala autorům této provokace, že s Litvou lze snadno manipulovat,“ prohlásil bývalý šéf litevské diplomacie Andronius Azubalis.

Arturas Žurauskas and Renatas Juška
Zdroj: ČT24