Lískové oříšky z Turecka míří do celého světa. Doma je ale drtí vysoká inflace

Události: Sběr lískových oříšků v Turecku (zdroj: ČT24)

Turecké úřady skokově zdražily elektřinu a plyn, domácnostem o pětinu, průmyslu o polovinu. Jako důvody citovaly globální vlivy včetně dopadů války na Ukrajině a pandemie. Očekává se, že krok přispěje k dalšímu růstu meziroční míry inflace, která dosahuje bezmála osmdesáti procent. Podle kritiků k růstu cen výrazně přispívá kontroverzní úroková politika prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ta dopadá i na zdejší tradiční produkci lískových oříšků.

Na strmých svazích hor černomořského pobřeží Turecka vrcholí sklizeň lískových ořechů. Tisíciletá tradice zásobuje milovníky sladké chuti po celém světě. Zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský připomíná, že jde o velký byznys. 

Turecko se stará o sedmdesát procent světové produkce lískových oříšků. Na jejich pěstování, zpracování a prodej jsou v zemi přímo nebo nepřímo navázány čtyři miliony pracovních míst.

Klíčový je první článek řetězce. Ve strmém terénu je plody třeba očesat ručně. Za den tvrdé práce dostanou dělníci minimální mzdu, v přepočtu zhruba 350 korun.

„Za stejné peníze si dnes koupíme sotva čtvrtinu věcí co před pěti lety,“ stěžuje si sezonní dělník Fahrettin Atmaca. 

Výkupní cena stanovená státem je dvakrát vyšší než loni, v přepočtu sedmdesát korun za kilogram. Farmáři namítají, že to vše maže ještě rychlejší růst cen energií, hnojiv či práce a tlak zahraničních potravinářských koncernů.

„Tyto lískové ořechy jsou velmi cenné ve světě, v Evropě. Na této farmě mají nulovou hodnotu. Je to VIP produkt, ale až poté, co opustí toto místo,“ říká farmář Özer Akbaşlı.

Turecký prezident Erdogan trvá i za osmdesátiprocentní inflace na politice nízkých úroků. V kombinaci se slabou měnou mají podle něj pomoci exportu. Ředitel továrny vyvážející do padesáti zemí světa hodnotí tento plán skepticky. 

„Pád turecké liry vypadal jako krátkodobá výhoda pro exportéry. Růst ceny energií a dalších vstupů ale znamenal velké ztráty u dříve domluvených kontraktů,“ hodnotí vývoj situace ředitel továrny na zpracování lískových ořechů Emrah Albayrak.

Turecká vláda jde proti ověřeným ekonomickým receptům, soudí zpravodaj. Zástupci tradičního odvětví varují, že to pocítí všichni, od farmářů na černomořském pobřeží až po zákazníky v obchodech daleko za hranicemi země.