Lidem ve vesnicích v dostřelu ruských minometů přijíždějí pomoct i psychologové

Události: Lidem ve vesnicích v dostřelu ruských minometů přijíždějí pomáhat i psychologové (zdroj: ČT24)

Ukrajinská Sumská oblast od června zaznamenala přes dva tisíce případů ostřelování z ruské strany. To v posledních dnech ještě zesílilo kvůli ukrajinskému průniku do Kurské oblasti. I proto ukrajinské úřady omezily pohyb civilistů v pásmu dvaceti kilometrů od hranic. V Sumské oblasti natáčel štáb ČT se zpravodajem Janem Řápkem.

Na vesnice v ukrajinském pohraničí teď ve velkém útočí drony, naváděné pumy i rakety. Například ves Mezenivka, která se nachází v dostřelu ruských minometů, zažila poslední silný úder před pár dny. Rakety tam zasáhly asi desítku domů. Starosta Mykola Gavenko míní, že „lidé si na to už zvykli, vědí, kam jít“.

Ve vesnici žilo dříve osm set obyvatel, většina z nich odešla. Ti, co zůstali, do města nechtějí. Obávají se, že kdyby odešli, nikdo by se nestaral o jejich majetek a hospodářství. 

Psychologická pomoc i pro malé děti

Paní Luda v obci provozuje krámek s potravinami, evakuaci proto odmítá. A to i přesto, že i její zahrada se stala terčem ruských granátů. „Zrovna jsme byli v domě. Do toho sem ale přijeli moji vnuci,“ popsala. Největší strach z útoků mají právě malé děti. I kvůli nim sem přijíždějí pomáhat psychologové.

„Poskytujeme psychologickou a krizovou pomoc, lidé se na nás mohou kdykoliv obrátit. Poskytujeme jim konzultace jak on-line, tak případně osobně ve městě Sumy. A když přijedeme, můžeme si popovídat,“ nastínila psycholožka Ludmila z humanitární organizace Proliska.

Kromě psychologické pomoci sem zástupci humanitární organizace přivezli i materiál na opravu poničených domů a pomáhají při vyřizování nároku na kompenzaci.