Královská rodina se poprvé pochlubila s princeznou na oficiálním snímku

Londýn - Kensingtonský palác na svém Twitteru zveřejnil oficiální snímky pořízené krátce po křtu princezny Charlotte. Jde o první fotografii, kde jsou zachyceni hned čtyři následníci trůnu a současná královna. Pro monarchii má tento snímek i další symboliku – poprvé se na něm s čerstvě narozenou princeznou pochlubil širší kruh královské rodiny.

Horní řada zleva: Rodina Middletonů - otec Kate Michael, sestra Philippa, bratr James, matka Carol; vedle nich princ Charles, vévodkyně z Cornwallu a královnin manžel, vévoda z Edinburghu. Dolní řada zleva: vévoda z Cambridge William, prince George, vévodkyně Kate a královna.

Fotografii krátce po křtu princezny Charlotte pořídil minulou neděli dvorní fotograf královské rodiny Mario Testino. Křest devítitýdenní Charlotte hostil kostel sv. Máří Magdaleny v Sandringhamu, královském sídle u východního pobřeží Anglie. Pro samotnou fotografii byl zvolen obrazový sál královské rezidence v Norfolku.

Ve stejném kostele byla pokřtěna i Charlottina babička, zesnulá princezna Diana. Ta se narodila na panství Sandringham v roce 1961. Princezna Charlotte přišla na svět v londýnské porodnici letos 2. května. Je čtvrtou v pořadí následnictví na britský trůn po svém dědečkovi princi Charlesovi, otci Williamovi a svém o 21 měsíců starším bratrovi, princi Georgeovi.

Kromě oficiální fotografie, kde je kromě Charlottiných rodičů i nejbližší větev královské dynastie a rodiny Middletonů, se královská rodina pochlubila na Twitteru i jednotlivými fotkami vévodkyně Kate s její dcerou či Williama s malým princem Georgem.

Kromě tváří může na fotkách zaujmout i nápadně velké Charlottino roucho. Jde o repliku originálu, ve kterém byli královští potomci křtěni už od roku 1841 – jako první nejstarší dcera královny Viktorie. Ke stejnému účelu sloužila až do roku 2004. Měli ji na sobě třeba princ Charles nebo princové William a Harry. V současnosti je krajka přísně zakonzervovaná.

I současná replika, vyrobená v roce 2008, už ale stihla doprovodit při křtu hned sedm potomků rozvětvené královské rodiny. Mezi nimi třeba Charlottina bratra - prince George nebo děti královské větve Windsorů.

Původní šaty i současná replika jsou vyrobeny z tzv. Honitonské krajky. Ta se už od 16. století vyráběla ve městě Honiton v oblasti východního Devonu na jihozápadě země. V případě prvotřídní Honitonské krajky jde o tak složitý a jemný vzor, že výroba plochy
o délce zhruba 2,5 centimetrů (jeden palec) trvá kolem 10 hodin.

Mario Testino je slavný fotograf původem z Peru. Působil na královském dvoře už za dob princezny Diany, předtím si získal renomé především fotografováním celebrit pro prestižní magazíny Vogue, Vanity Fair nebo vytvářením fotokampaní pro světové modní značky.