Koupil Jaguar i Land Rover. Indie se rozloučila s magnátem Tatou

Horizont ČT24: Život indického podnikatele Ratana Taty (zdroj: ČT24)

Indie se státním pohřbem rozloučila s průmyslníkem a vizionářem Ratanem Tatou. Světově uznávaný podnikatel 22 let řídil největší konglomerát v zemi Tata Group. Pod jeho vedením společnost provedla akvizice několika britských firem, jako byl nákup automobilek Jaguar nebo Land Rover. Tata, který se dožil 86 let, proslul jako filantrop i výrobce nejlevnějšího indického automobilu.

„Vždycky jsem věřil v novou Indii. Jen ji prostě musíme vytvořit,“ prohlašoval Ratan Tata. Vystudoval architekturu ve Spojených státech. Po návratu do Indie pracoval ve firmách rodinné organizace Tata Group založené jeho pradědem. Začínal jako dělník v železárnách, následně řídil závod na výrobu rádií a televizí. V roce 1991 si ho strýc vybral do čela holdingu.

Výrazně na sebe upozornil v roce 2000, když za 432 milionů dolarů (deset miliard korun) koupil britský podnik Tetley a vytvořil tím druhého největšího výrobce čaje na světě. Koupil i další britské firmy – železárenský kolos Corus nebo strádající automobilky Jaguar a Land Rover.

Nejlevnější auto

Jedním z Tatových cílů bylo vytvořit lidové auto, které si v miliardové Indii bude moci dovolit každý. Když ho v roce 2008 uváděl, stálo v přepočtu necelých 40 tisíc korun. „Mohu vás i naše kritiky ujistit, že vůz, který jsme navrhli a dnes představujeme, skutečně splňuje všechny současné bezpečnostní požadavky na moderní automobil,“ zdůraznil tehdy Tata.

Jenže vůz, který sám šéf indického konglomerátu pomáhal navrhovat, nakonec na trhu neobstál – i kvůli potížím právě s bezpečností. Ani tato kaňka ale zásadně nepoškodila vizionářskou pověst muže z Bombaje, který celkem 22 let řídil skupinu sta firem se 660 tisíci zaměstnanci. Indickou společnost totiž úspěšnými akvizicemi přivedl i na světové výsluní.

Po svém odchodu z čela konglomerátu v roce 2017 zůstal jeho emeritním ředitelem. Stal se rovněž předním investorem do indických start-upů. Pod správou Taty přesáhly tržby rodinného holdingu sto miliard dolarů (asi 2,3 bilionu korun).

„Byl pýchou našeho národa a státu Maháráštra. Navzdory svému společenskému postavení byl prostým a obyčejným člověkem,“ prohlásil Iknath Šindí, premiér západoindického státu.

Filantropie

Pověst si Tata ještě vylepšil po teroristických útocích v Bombaji v listopadu 2008. Islamisti tehdy vnikli i do jeho luxusního hotelu, kde zavraždili 33 lidí, včetně jedenácti zaměstnanců. Ratan Tata strávil celé tři dny před obsazenou budovou. O rodiny zabitých pracovníků se po skončení incidentu postaral.

„Opravdu mi chybí. Myslím, že jsem v životě nepotkala nikoho jako on,“ svěřila se spisovatelka a filantropka Sudha Murtyová. Až dvě třetiny vydělaného jmění přitom svobodný a bezdětný muž věnoval na dobročinné účely. Nejen proto mu teď Indie vystrojila pohřeb s nejvyššími poctami.