Kolumbijští povstalci skládají zbraně

Bogotá - Stále více kolumbijských povstalců rezignuje na ozbrojený boj proti vládě a skládá zbraně. Stává se tak jen několik dní poté, co Revoluční ozbrojené sily Kolumbie (FARC) potvrdily smrt svého legendárního vůdce Manuela Marulandy Véleze, který zemřel už na konci března na infarkt. Hlavními důvody rezignace povstalců je podle zprávy kolumbijského ministerstva obrany nedostatek potravin, celková demoralizace nebo nové armádní operace.

Za posledních sedm let, kdy zemi vládne prezident Álvaro Uribe, prý dobrovolně složilo zbraně přes 10 tisíc členů gerilového hnutí FARC. V boji proti vládě jich tak setrvává jenom 6 až 8 tisíc. FARC oslabil i v oblasti zabírání území nebo v únosech, jejich počet se snížil až o 90 procent. Výkupné, které povstalci za vydání rukojmích požadovali, bylo přitom v minulosti hlavním zdrojem jejich financí.

V současné době zadržují členové gerily asi stovku lidí, mezi ty se řadí i Ingrid Betancourtová, bývalá kandidátka na prezidentskou funkci v Kolumbii, která má také francouzské občanství. V sobotu přitom prezident Uribe prohlásil, že vedení FARC plánují rukojmí včetně Betancourtové osvobodit.