Kolumbie vydá zadrženého drogového bosse do USA

Kolumbie vydá Spojeným státům drogového bosse Daira Antonia Úsugu, jehož policisté zadrželi o víkendu. Padesátiletý muž známý také pod přezdívkou Otoniel byl nejhledanějším narkobaronem v zemi, Bogotá za něj nabízela v přepočtu přes 17,5 milionu korun, Washington dokonce přes 110 milionů korun.

Vydání do Spojených států potvrdil kolumbijský ministr obrany Diego Molano Aponte. Ministerstvo zahraničí USA Otoniela považuje za šéfa „silně vyzbrojené, extrémně násilné“ organizace, používající „násilí a zastrašování“ ke kontrole tras obchodu s drogami a laboratoří na výrobu kokainu. V letech 2003 až 2004 Úsuga propašoval do USA 73 tun kokainu, tvrdí americké úřady.

Do Spojených států Kolumbie už v tomto roce vydala Nini Johanu Úsugaovou, sestru drogového bosse, kterou se podařilo zadržet v březnu. V USA žena čelí obviněním souvisejícím s obchodováním s drogami a praním špinavých peněz.

Otoniel je šéfem gangu Los Urabeňos, jenž je známý také jako Klan ze zálivu (Clan del Golfo) a který v Kolumbii ovládá velkou část obchodu s drogami. Sobotní operaci, při níž byl dopaden, provedly ozbrojené síly jihoamerické země.

Akce jako proti Escobarovi

Šéfa Klanu ze zálivu se ozbrojencům podařilo zadržet v regionu Urabá na severozápadě Kolumbie, oznámil v sobotu večer kolumbijský prezident Iván Duque. Podle něj jde o dosud „nejtěžší úder proti drogovému obchodu“ v Kolumbii v tomto století. Do operace se zapojilo pět stovek vojáků a 22 vrtulníků. Duque srovnal zadržení Otoniela s akcí, která v roce 1993 vyústila v zabití narkobarona Pabla Escobara.

„Otoniel byl nejobávanější drogový boss na světě, vrah policistů, vojáků a místních aktivistů,“ zdůraznil Duque na tiskové konferenci v Bogotě. Zadržení Otoniela podle prezidenta pravděpodobně znamená konec Klanu ze zálivu. Duque zároveň vyzval zbývající členy klanu, aby se vzdali úřadům, nebo pocítí „plnou váhu zákona“.

Samotný gang v minulosti vypsal několikrát odměnu za odstranění nepohodlných lidí. Například v roce 2012 našla policie letáky, které za každého zabitého policistu nabízely odměnu 500 dolarů.

Podle agentury Reuters čítá Klan ze zálivu přibližně dvanáct set ozbrojených mužů, většinou bývalých členů krajně pravicových polovojenských skupin. Působí v deseti ze 32 kolumbijských provincií.

Kolumbijské úřady v roce 2016 zahájily operaci Agamemnon, jejíž cílem bylo dopadení Otoniela, který poté musel neustále měnit místo pobytu. Aby se vyhnul vypátrání, skrýval se na venkově, vyhýbal se obydleným oblastem, a nepoužíval ani telefon. Úřadům se ho však nakonec povedlo najít díky satelitním snímkům.