Klimatičtí aktivisté poničili Braniborskou bránu a blokovali dopravní tepny v Berlíně

Události: Klimatičtí aktivisté blokovali dopravu v Berlíně (zdroj: ČT24)

Klimatičtí aktivisté z hnutí Poslední generace v pondělí na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili přes dvacet blokád. Policie po zhruba dvou hodinách místa zprůjezdnila. V pohotovosti zůstává na pět set policistů, kteří varovali řidiče, aby zachovali klid a nezasahovali sami proti demonstrantům. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo pilíře slavné Braniborské brány. Policie kvůli tomu zadržela 14 lidí.

Aktivisté po letní přestávce obnovili v německé metropoli blokády dopravy. Chtějí tak vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování se spalovacími motory a k důraznější ochraně životního prostředí.

Blokády se týkaly mimo jiné velké okružní křižovatky u Vítězného sloupu nedaleko Braniborské brány. Demonstranti přechodně zastavili dopravu také na hlavních silnicích, které přivádějí a odvádějí dopravu do centra města. Doprava stála i u někdejšího letiště Tempelhof, kde se jedna ze silničních tepen napojuje na městskou dálnici A100.

Klimatičtí aktivisté blokují silnice v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch



Policie ráno na sociální síti X napsala, že po celém městě zaznamenala na 21 blokád. „Na některých křižovatkách se zasahujícím policistům podařilo akcím zabránit, na dalších křižovatkách se již lidé přilepili k vozovce,“ uvedla o metodě, kterou aktivisté používají. Následně upřesnila, že rychlým zásahem se podařilo na sedmi místech aktivistům zabránit, aby se přilepili.

Po zhruba dvou hodinách policie oznámila, že takřka všechny blokády se podařilo ukončit. Při zásahu v centrální části Berlína utrpěl jeden z policistů lehké zranění ruky, když chtěl jednoho z demonstrantů zadržet. Na některých místech zůstaly po blokádách poškozené silnice.

Klimatičtí aktivisté obarvili Braniborskou bránu
Zdroj: Swantje Stein/Reuters

Poničený symbol německé metropole

Policie v neděli zadržela 14 lidí poté, co demonstranti polili červenou a oranžovou barvou sloupy Braniborské brány, která je považována za symbol Berlína. Poškodili všech šest sloupů do výše několika metrů. Barva zasáhla dokonce i fasádu.

Berlínský primátor Kai Wegner čin aktivistů tvrdě odsoudil. „Takovými činy skupina poškozuje nejen Braniborskou bránu, ale i svobodnou debatu o klíčových tématech naší doby a budoucnosti,“ řekl.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová prohlásila, že čin hnutí Poslední generace je zavrženíhodný a že poškozuje podporu, o kterou klimatičtí aktivisté usilují.

Hnutí u Braniborské brány demonstruje pravidelně. Loni v prosinci tam i přes policejní ostrahu uřízlo špičku vánočního stromu. Aktivisté k tomu tehdy uvedli, že špička stromu odkazuje na budoucí klimatickou katastrofu, pokud lidstvo nezačne životní prostředí důsledněji chránit.