Kamery pořídily unikátní záběry z útrob Černobylu

Horizont ČT24: Kamery nahlédly pod sarkofág Černobylu (zdroj: ČT24)

Úspěšný televizní seriál Černobyl probudil nebývalý zájem o místo 33 let staré jaderné tragédie. Vůbec poprvé se do nového sarkofágu nad zničeným čtvrtým reaktorem mohli podívat novináři. Klenba má další století bránit šíření radiace a umožnit demontáž zamořených trosek.

Trosky černobylského reaktoru ukryté pod sarkofágem z osmdesátých let zaznamenaly kamery nesčetněkrát. Nyní světu prvně předvedly i novou střechu nad nimi. „Byl to velmi dlouhodobý projekt. Začali jsme v roce 1998 s mnoha přípravnými pracemi, které vyžadovaly analýzy a novou infrastrukturu,“ popisuje šéf Centra jaderné bezpečnosti Balthasar Lindauer.

Největší pohyblivá stavba světa vyrůstala čtyři roky desítky metrů od zničeného reaktoru. Dosáhla výšky sta metrů a šířky 257 metrů. Před dvěma a půl roky se pak kryt během pěti dnů a nocí přesunul centimetr po centimetru na své dnešní místo.

Záběry zabetonovaného reaktoru Černobylu pod sarkofágem
Zdroj: ČT24

„Letos 25. dubna, takřka přesně 33 let po havárii, prošlo zařízení svým finálním 72hodinovým testem,“ oznámil šéf Fondu pro kryt reaktoru v Černobylu z Evropské banky pro obnovu a rozvoj Simon Evans.

Teď už se čeká jen na razítko, které formálně stvrdí, že je stavba sarkofágu dokončena a schválena. Cena za dvacet let práce a tuny materiálu přesáhla 40 miliard korun. Kromě Ukrajiny přispěla Evropská unie a 45 zemí z celého světa.

Klenba by měla okolí chránit před radiací dalších sto let a umožnit úklid zamořené zóny. Ukrajinu čeká bourání starého sarkofágu a zpracování 200 tun vysoce radioaktivního odpadu.