Kalifornii sužuje nejhorší požár v historii, do konce měsíce se jej uhasit nepodaří

Americký stát Kalifornie zasáhl největší požár v historii. Oheň v oblasti Mendocino už zachvátil nejméně 1148 kilometrů čtverečních a plameny se šíří dál. V současné době proto probíhá výcvik vojáků, kteří mají pomoci přetíženým hasičům. Úřady vydaly varování, že ani do konce srpna se boj s plameny nepodaří vyhrát.

Dva požáry u jezera Clear Lake severně od San Francisca se spojily v jeden ničivý živel, sdělily místní úřady. Plamenům na severu Kalifornie již padlo za oběť pětasedmdesát domů a tisíce lidí musely prchnout více než sto kilometrů daleko od svých domovů.

Situace je pod kontrolou jen z necelé třetiny. „Pracujeme se zdroji, které máme, jak nejlépe dokážeme. Ale matka příroda si dělá, co chce, a my se musíme přizpůsobit,“ uvedl jeden z fergusonských hasičů Sam Harrel.

Hasičů není dost, do boje s plameny se vloží armáda

S osmnácti většími požáry bojuje po celé Kalifornii více než čtrnáct tisíc hasičů. „Pamatuji si, když jsme před několika lety měli deset až dvanáct tisíc hasičů ve státech Kalifornie, Oregon a Washington, a nikdy ne čtrnáct tisíc jako vidíme teď,“ řekl mluvčí kalifornského úřadu pro lesnictví a boj s požáry Scott McLean.

Jen s ohni v oblasti Mendocino bojují podle posledního hlášení úřadu téměř čtyři tisíce hasičů, nasazeno je zde také 441 vozidel a patnáct vrtulníků. Hasičská centrála už požádala o pomoc americkou armádu. Na vojenské základně ve státě Washington v pondělí začal třídenní speciální výcvik dvou set příslušníků ozbrojených sil, kteří budou k hašení ohně vysláni.

Úřady kvůli požárům musely do odvolání uzavřít i světoznámý Yosemitský národní park ve střední části Kalifornie. „Všechny cesty, které vedou do Yosemitského údolí, zachvátil oheň,“ podotkla správkyně parku Jamie Richardsová.

Odborníci uvádějí, že teplejší počasí vysušuje vegetaci a dává vzniknout vážnějším požárům, které se rychle rozšiřují z venkovských oblastí do měst. Vinu ale připisují také šíření městské zástavby.

Horizont ČT24: Kalifornie zažívá nejhorší požáry své historie (zdroj: ČT24)

Trump našel své vlastní viníky

Do debaty se vložil také šéf Bílého domu Donald Trump. Kalifornské požáry podle něj zhoršují „špatné zákony o životním prostředí“, které zabraňují náležitému využití „masivního množství dostupné vody“. McLean ovšem reagoval slovy, že vody k hašení požárů severně od San Francisca je dostatek a problém není ani jinde v Kalifornii.

Trump také na Twitteru napsal, že voda je v západoamerickém státě odkláněna do Tichého oceánu. Profesor Kalifornské univerzity v Davisu a dlouholetý analytik vodohospodářských sporů v Kalifornii Jay Lund na to odpověděl, že prezidentovo tvrzení „je tak fyzikálně nemožné, že se člověku ani nechce reagovat“.

Požáry zuří i ve Valencii nebo Algarve

Extrémně teplé počasí mezitím dál trápí Evropu, i když už v menší míře než v posledních dnech. Hasiči od pondělí bojují s požárem jižně od Valencie. V oblasti obce Llutxent zničily plameny na 750 hektarů. Preventivně bylo evakuováno na dva a půl tisíce lidí, včetně domova důchodců. Podle místního starosty oheň ohrožuje domy, farmy i přírodní park Surar s letitými korkovými duby.

V jihoportugalském regionu Algarve se stále nedaří uhasit požáry, které sužují turisticky oblíbenou oblast už pátý den. Bojuje s nimi už přes tisíc hasičů, oheň hasí mimo jiné pomocí vrtulníků. Dvě letadla s vodními nádržemi jim poslalo Španělsko. Požáry v Algarve si zatím vyžádaly zranění 44 lidí, z toho třiceti hasičů.