Kaddáfí je připraven zemřít jako mučedník

Tripolis - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí dnes v televizním projevu odmítl odstoupit. Řekl, že Libyi neopustí, je odhodlán zůstat a zemřít jako mučedník. Protestující, kteří žádají jeho odchod, označil za krysy. Řekl také, že dosud proti demonstrantům neužil sílu. Pohrozil ale, že to udělá, pokud to bude nutné. Vyzval také, aby zítra vyšli do ulic jeho příznivci.

„Nechystám se opustit tuto zemi, zemřu zde jako mučedník,“ prohlásil v emotivním televizním projevu Kaddáfí. Libyjský vůdce se označil za beduínského válečníka, který přinesl libyjskému lidu slávu. Odmítl také odstoupit. „Muammar Kaddáfí je vůdcem revoluce, nejsem prezident, abych mohl odstoupit. Tohle je má země,“ řekl.

Odsoudil protesty, které v zemi pokračují už několik dní. Demonstranti požadují reformy a odchod Kaddáfího, který je u moci 40 let. Ten protestanty nazval v projevu krysami, zločineckými gangy a žoldáky, kteří nereprezentují libyjský lid a kteří chtějí Libyi přeměnit na islamistický stát.

Muammar Kaddáfí:

„Muži a ženy, kteří milujete Kaddáfího. Vyjděte ze svých domů a zaplňte ulice. Opusťte vaše domy a napadněte opozici v jejich brlozích. Berou vaše děti, opíjejí je a posílají je na smrt. Proč? Aby zničili Libyi, spálili Libyi.“

Připustil nicméně, že učiní kvůli trvajícím nepokojům určité ústupky, které mimo jiné povedou k posílení pravomocí regionálních orgánů. Řekl ale také, že současné události poškozují obraz Libye ve světě.

I když dnes v projevu Kaddáfí řekl, že proti demonstrantům zatím nepoužil sílu, svědci mluví jinak. Do demonstrantů prý střílí letadla a cizí žoldáci. Kaddáfí dnes vyhrožoval, že pokud to bude nutné, režim proti demonstrantům tvrdě zasáhne. „Vydejte své zbraně, nebo začnou jatka,“ hrozil.

Podle libyjské agentury JANA hovořil poté telefonicky s italským premiérem Silviem Berlusconim, který je považován za jeho nejbližšího přítele v EU. Berlusconiho prý ujistil, že v Libyi je vše v pořádku. JANA doporučila, že „pokud chce někdo znát pravdu o stavu země, má sledovat státní média, a ne lživé zpravodajství zrádců a nemravů“. Itálie je přitom zasažena velkou uprchlickou vlnou z Libye.

Navzdory Kaddáfího výrokům je situace v zemi poněkud jiná. Od režimu se začali distancovat někteří jeho vysoce postavení činitelé. Naposledy dnes večer ministr národní bezpečnosti (vnitra) Abdal Fatah Júnis Ubajdí podle televizní stanice Al-Džazíra oznámil, že opouští vládu a podporuje „revoluci ze 17. února“. Ministr zároveň vyzval armádu, „aby se připojila k lidu, a přijala tak jeho legitimní požadavky“.

Z Libye prchají obyvatelé okolních zemí a také západní pracovníci a turisté. Zvláštní letadla pro ně vyslalo už několik zemí. Británie posílá k Libyi válečnou loď pro přepravu svých občanů.

Generální tajemník OSN oznámil, že s Kaddáfím skoro hodinu telefonoval. Stejně jako řada dalších demokratických státníků odsoudil jeho teror proti vlastním lidem.

Také americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová dnes prohlásila, že násilnosti v Libyi musí skončit. „Samozřejmě sledujeme vývoj v Libyi s velkým znepokojením. Spolu s mezinárodním společenstvím jsme tvrdě odsoudily násilí v Libyi a jsme přesvědčeni, že vláda Libye nese zodpovědnost za to, co se děje, a musí přijmout opatření k ukončení násilí,“ řekla Clintonová, podle níž Spojené státy učiní časem „přiměřené kroky“.

Spojeným státům se zatím nepodařilo evakuovat žádné diplomaty nebo příslušníky jejich rodin, kterým v pondělí nařídily odjet ze země. Podle Clintonové je bezpečnost amerických občanů nejvyšší prioritou jejího ministerstva.

Režim už podle všeho nekontroluje rozsáhlé oblasti na východě země. Také hranice s Egyptem je průchozí, na jedné straně stojí egyptští vojáci, na druhé už ale povstalci se zbraněmi.

  • Libyjský vůdce při televizním projevu autor: Libya State Television , zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2344/234314.jpg
  • Hillary Clintonová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1514/151319.jpg