Jsem nahraditelný, připustil šéf CSU Seehofer. Místo rezignace ale chce jednat o vládě

Horizont ČT24: CSU se smiřuje s propadem, Seehofer připouští odchod (zdroj: ČT24)

Bavorská Křesťanskosociální unie (CSU) se chce po svém nejhorším volebním výsledku v historii zaměřit na rychlé sestavení vlády. Nejpravděpodobněji se jeví spolupráce se Svobodnými voliči. Žádné personální změny zatím CSU nechystá, i když tlak na jejího předsedu Horsta Seehofera sílí. I když se zatím k rezignaci nechystá, v rozhovoru pro ZDF uznal, že je nahraditelný.

Volební zisk 37,2 procenta hlasů je pro dosavadního hegemona bavorské politické scény nejhorším výsledkem v historii.

O situaci v pondělí odpoledne jednalo pět hodin předsednictvo strany, k žádným výrazným personálním změnám ale nesáhlo. Jediným výsledkem schůzky bylo potvrzení stávajícího bavorského premiéra Markuse Södera pro další funkční období. O osudu šéfa strany a zároveň ministra vnitra Horsta Seehofera, kterému řada straníků dává volební neúspěch za vinu, se nejednalo.

Sám Seehofer odstoupit nechce, i když už připustil, že všichni včetně něj jsou nahraditelní. „To nejdůležitější je nyní sestavit vládu. Ten, kdo před volbami horoval za stabilitu, přece teď nemůže svými interními debatami vyvolávat v zemi nestabilitu,“ vysvětlil. „Jsem předseda strany a jako takový mám přirozeně spoluzodpovědnost za její výsledek ve volbách. Jsem si toho vědom a postavím se tomu čelem,“ dodal v rozhovoru pro televizi ZDF.

Spor s kancléřkou jako politická chyba

Seehofer také připustil, že chyboval hlavně během červencového sporu s kancléřkou Angelou Merkelovou o podobě německé azylové politiky. Kvůli svému požadavku na vracení vybraných imigrantů přímo od hranic, který kancléřka odmítala, dokonce pohrozil odchodem z vlády, což by v důsledku znamenalo rozpad celé koalice.

Za své hlavní pochybení nyní Seehofer označil svůj „styl diskuse“, za jejím obsahem si ale i nadále stojí a požaduje, aby byli od hranic vraceni migranti, kteří v Německu nesplňují požadavky pro udělení azylu, popřípadě si o něj požádali už dříve v jiné členské zemi EU.

Bavorské zemětřesení může rozkývat i židli pod kancléřkou

Do povolebních diskusí uvnitř CSU se začínají zapojovat i politici sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU). Personální důsledky a také změnu ve vystupování doporučil CSU třeba ministerský předseda Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther. Chyby podle něj v uplynulém roce dělali jak Seehofer, tak Söder. Šéf poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Alexander Dobrindt slova Günthera vnímá jako provokaci.

V CDU se už debatuje i o tom, jestli má dlouholetá šéfka strany Merkelová na prosincovém sjezdu znovu kandidovat na předsednický post. Merkelová, která se chce zaměřit na znovuzískání důvěry pro svou vládu, už dala najevo, že s tím počítá. Od vlivných spolustraníků se jí zatím většinou dostává podpory, i když nikterak nadšené. Někteří poslanci už ale požadují, aby sjezd přinesl jasné změny.