Jižní Korea vypustila první kosmickou raketu, na oběžnou dráhu nedoletěla

Soul - Jižní Korea dnes vypustila svou první kosmickou raketu, která nesla na oběžnou dráhu vědeckou družici. Dvoustupňová raketa Naro-1 o délce 33 metrů s užitečným zatížením sto kilogramů byla vypuštěna z vesmírného střediska na ostrově u jižního pobřeží Koreje asi 350 kilometrů od hlavního města Soulu. Jižní Koreji se však nepovedlo zařadit mezi státy, které dokáží vyslat satelit do vesmíru. Raketa s vědeckou družicí, která měla být vypuštěna do kosmu letos už několikrát, totiž nedoletěla na oběžnou dráhu.

Komunistická Severní Korea v souvislosti se startem oznámila, že bude čekat na mezinárodní reakci. Sama před čtyřmi měsíci vypustila vlastní raketu, o níž tvrdila, že je určena pro vědecký program. 

Světové společenství se snažilo Pchjongjang od vypuštění odradit, jelikož je přesvědčeno, že šlo o součást severokorejského zbrojního programu. Raketa je totiž schopna nést jadernou hlavici.

Na vývoji Naro-1 se podílelo Rusko

Jižní Korea od roku 1992 vypustila do vesmíru 11 satelitů, avšak vždy byly vyneseny na zahraničních raketách, a to ze zahraničních startovních plošin. Úkolem nynější družice je sledovat atmosféru a oceány.

Při vývoji a výrobě rakety Soulu pomáhalo Rusko. Jižní Korea by chtěla postavit raketu vlastními silami do roku 2018 a poté do roku 2025 poslat do vesmíru sondu monitorující Měsíc. Jihokorejci by také chtěli rozvinout komerční službu na vynášení družic do kosmu. Její rodící se vesmírný program ale zatím daleko zaostává za Japonskem, Čínou, Indií a do jisté míry i za KLDR.