Jihoafrický summit o Zimbabwe ztroskotal

Pretoria - Rozhovory o zimbabwské vládě národní jednoty ztroskotaly. Zástupci zimbabwské vládní strany a opozice se podle mezinárodních zprostředkovatelů na summitu Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) v Pretorii sice dohodli, že v únoru ustaví vládu národní jednoty, předák opozice Morgan Tsvangirai ale dohodu po skončení rozhovorů zpochybnil. Řekl, že jednání nesplnilo jeho očekávání. Prezident Mugabe ale rozhovory prohlásil za definitivně ukončené, teď prý sestaví vládu. Zimbabwe se zmítá v politické krizi od loňského března, kdy proběhly sporné volby. V dříve prosperující zemi bují hyperinflace, na podzim propukla epidemie cholery, na niž zemřelo na 3000 lidí.

Podle prohlášení summitu by si měl zimbabwský prezident Robert Mugabe zachovat prezidentský úřad, šéfem vlády by se měl stát Tsvangirai. Ten by měl do funkce nastoupit 11. února spolu s vicepremiéry, ministři a náměstci ministrů by pak měli do funkcí nastoupit 13. února. Toto datum se také podle dokumentu považuje za datum vzniku vlády.

Zimbabwská opozice sdružená v Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) však vzápětí vydala vlastní prohlášení, podle nějž závěry summitu „neuspokojují očekávání MDC“, a proto je hnutí nepřijímá.

Dohodu o sdílení moci uzavřel Mugabe s opozicí již v září. Tsvangirai, který se v sobotu po dvou měsících vrátil do Zimbabwe, se podle ní měl stát premiérem koaliční vlády. Společný kabinet ale dosud vytvořen nebyl, především kvůli sporům o obsazení jednotlivých ministerských postů. MDC obviňuje Mugabeho, který je u moci od roku 1980, že chce všechna klíčová místa ve vládě obsadit vlastními lidmi a opozici ponechat jen posty bez skutečného vlivu na dění v zemi.

Mugabe na summitu Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC) v Pretorii
Zdroj: ČT24