Jih Evropy se potí. V Chorvatsku skoro neosvěží ani koupel v moři

Horizont ČT24: Vedra v Evropě (zdroj: ČT24)

Jižní Evropa se potí. Od Španělska přes Itálii až po Balkán, všichni řeší čtyřicetistupňová vedra. Třeba v Chorvatsku skoro nepomůže ani koupel v moři. Jadran je o pět stupňů teplejší, než je průměr.

Už ani osvěžení v moři není, co bývalo. U Dubrovníku naměřili u hladiny rekordní teplotu vody bez tří desetin 30 stupňů. Je to nejvíc za 60 let, co hodnoty sledují. „Teď jde spíš o uspokojení mysli než o osvěžení těla,“ říká jeden z obyvatelů Dubrovníku.

Vědce znepokojuje hlavně to, že teplota o celý stupeň stoupla i v hloubce jednoho kilometru. „Tohle je velmi obtížné zvrátit, pokud to vůbec vrátit půjde,“ říká klimatolog Ivica Vilibić.

Ze Středozemního moře tak mizí někteří živočichové a stěhují se sem naopak invazní druhy z Rudého moře, které mění místní ekosystém.

Klimatizace naplno

Dál ve vyprahlém balkánském vnitrozemí jedou naplno klimatizace, pokud mají proud. V Rumunsku odběr stoupl tak, že to rozvodná síť mnohde nevydržela. Z lednic je tak v rozpálených domech spíž.

„Jídlo se nám od minulého týdne zkazilo už dvakrát. Je to jak za komunistů,“ uvedl obyvatel rumunské Dumbravity.

V Severní Makedonii hasiči bojují s desítkami lesních požárů. Práci jim kromě vedra komplikuje vítr, který často mění směr. Na pomoc jim přiletěla hasičská letadla a vrtulníky z okolních zemí.

„Lidé budou víc umírat“

V Bulharsku pomáhají s místními požáry dva vrtulníky z Česka. Od víkendu tam shořely desetitisíce hektarů lesů a úrodné půdy.

Na požáry se připravuje i Řecko. Zatím ministryně práce Niki Kerameusová nařídila kvůli extrémním teplotám povinnou pauzu od dvanácti do sedmnácti hodin pro většinu těch, kteří pracují venku. A ve stejný čas zůstávají zavřené i brány turisty oblíbené Akropole v Aténách.

„V následujících letech se musíme připravit na to, že lidé budou daleko víc kvůli vedrům umírat,“ prohlásil mluvčí Helénského červeného kříže Konstantin Gavriilidis.

Nepodceňovat efekt na organismus radí odborníci i španělské vládě. Ta proto s ohledem na předpověď počasí, která na následující dny avizuje teploty až 44 stupňů, vydala varování před pobytem venku.