Japonsko ochromil smutek, vzpomíná se na oběti zemětřesení

Tokio - Japonsko si připomíná rok od ničivého zemětřesení a ničivé vlny tsunami. Při katastrofě zemřelo téměř 20 tisíc lidí a byla vážně poškozená jaderná elektrárna ve Fukušimě. Z jejího okolí byly kvůli uniklé radiaci evakuovány tisíce lidí. Velká oblast stále zůstává zamořená. Výročí si připomnělo i mnoho odpůrců jaderné energie v Evropě. Ve Švýcarsku, Británii, Francii či Německu se sešly tisíce lidí, aby vyjádřily svůj protest proti využívání energie z jádra.

V 17tisícovém Minami Sanriku zůstalo z městské radnice jen torzo. Jediné stojící zbytky domů v širokém okolí. Před rokem, přesně ve 2:46 odpoledne se země zachvěla poprvé. Dnes, ve stejnou dobu, připomínkové akce zastavily život po celé zemi.

Katastrofa si vzala téměř 16 tisíc životů. Přes 3 tisíce dalších lidí záchranáři nikdy nenašli. Skoro každý na severovýchodě Japonska ztratil příbuzného nebo blízkého. „Stála jsem omámeně venku jen bosá, když jsem zaslechla, jak nás známá z radnice rozhlasem vyzývá k evakuaci. Pak jsem si uvědomila, že musím odejít. Tahle známá mě zachránila,“ vzpomíná obyvatelka města Minami Sanriku.

Obyvatel Tokia:

„Byl jsem v práci v kanceláři a napřed jsem si myslel, že se mi motá hlava. Najednou se mi ale začal klepat stůl a za oknem se houpaly elektrické dráty. Říkal jsem si, že to není normální. Pak začaly padat poličky.“

Devítistupňové zemětřesení poslalo k Japonsku masivní vlnu tsunami. Na několika stovkách kilometrů pobřeží smetla všechno, co jí stálo v cestě.

Japonci uctili oběti zemětřesení
Zdroj: Itsuo Inouye/ČTK/AP

Okolí Fukušimy zůstane zamořené stovky let

Katastrofu si připomněli i zaměstnanci elektrárenské společnosti TEPCO. Právě její elektrárna dodnes vzbuzuje obavy. Radiace unikla ze čtyř z celkových šesti reaktorů. Kolem jaderného zařízení vznikla 20kilometrová zakázaná zóna. Nikdo přesně neví, jak dlouho potrvá odstraňování následků. „Možná bude trvat stovky let, než se vyčistí vzduch a půda. I kdybych si sebevíc přála, aby radiace zmizela, není to možné,“ konstatovala obyvatelka města Fukušima.

Rok od tragédie si na hlavním ceremoniálu v Tokiu připomněli také premiér a japonský císař s manželkou. „Rád bych využil této příležitosti a hluboce poděkoval lidem, kteří pomohli obětem, těm, kteří byli v zasažených oblastech a těm, kteří pomohli vyřešit tu jadernou krizi,“ pronesl císař Akihito.

Jošihiko Noda, japonský premiér:

„Naši předkové, kteří vybudovali prosperitu této země, vyšli z každé krize silnější. Naplníme naši historickou misi a obrodíme tento národ, zatímco půjdeme ruku v ruce s lidmi v postižených oblastech a budeme jim nablízku.“

Japonci uctili oběti zemětřesení
Zdroj: ČTK/AP/Yoshikazu Tsuno

Přestože většina trosek je po roce od neštěstí uklizená, obyvatelé severovýchodu Japonska si stěžovali, že práce postupovaly pomalu. Úřady odhadují, že obnova postižených oblastí v následujícím desetiletí vyjde na víc než 250 miliard dolarů.  

Zemětřesení se nedají s přesností předpovídat. Japonská vláda ale varuje, že seismologické a geologické studie naznačují, že existuje sedmdesátiprocentní možnost, že obrovské zemětřesení podobné tomu z loňského roku, může zasáhnout oblast Tokia během čtyř let.

Výročí ve znamení demonstrací proti jádru

Ve Francii byla účast na protestních akcích podle sdělení Greenpeace historicky nejvyšší v Lyonu a Avignonu. Asi 60 tisíc protestujících vytvořilo obrovský lidský řetěz v údolí Rhony. V Německu protestující požadovali ukončení využívání jaderné energie a nový způsob zacházení s jaderným odpadem. Podle Německého svazu pro životní prostředí a ochranu přírody (BUND) se v celé zemi protestů zúčastnilo až 20 tisíc lidí. Největší protesty byly zaznamenány u bavorského Gundremmingenu a ve Šlesvicku-Holštýnsku v Brokdorfu.
   
Asi 5 000 odpůrců jaderné energie demonstrovalo také u západošvýcarské elektrárny Mühleberg. Nejdříve pochodovali v okolí a poté se na celý den utábořili několik stovek metrů od budovy. Požadovali okamžité zastavení provozu elektráren Mühleberg i Beznau a okamžitý přechod na alternativní zdroje energie. V samotném Japonsku demonstrovalo asi 10 tisíc lidí za ukončení provozu všech tamních jaderných elektráren. V obci Okuma v provincii Fukušima malá skupina bývalých obyvatel oblasti v ochranných oblecích a maskách položila uprostřed 20kilometrové evakuační zóny květiny za oběti neštěstí.