Japonská vláda schválila zákon umožňující císaři abdikovat

Japonská vláda učinila další krok k první abdikaci císaře za 200 let, když schválila návrh speciálního zákona, který má umožnit stárnoucímu císaři Akihitovi odstoupit. Předpis nyní poputuje do parlamentu k projednání a konečnému schválení. K tomu by mělo dojít co nejdříve během nynějšího zasedání parlamentu.

Zpráva o tom, že by 83letý Akihito chtěl odejít do důchodu, v červenci loňského roku Japonsko zaskočila. V srpnu císař potvrdil, že ho k tomuto přání vede jeho věk a horšící se zdraví, a proto by rád předal korunu nejstaršímu synovi, korunnímu princi Naruhitovi.

Současné japonské právo ale s abdikací císaře nepočítá, a proto politici museli sepsat zákon, který to umožní. Pokud všechno půjde podle předpokladů, pak by se podle japonského tisku mohl Akihito vzdát svých funkcí na konci roku 2018 a nechat Naruhita usednout začátkem roku 2019 na trůn.

Císař Akihito (vpravo) se svým synem Naruhitem
Zdroj: Reuters

Oblíbený panovník

Akihito, nejstarší syn kontroverzního válečného císaře Hirohita, je hlavou Japonska 28 let. Je 125. císařem v dějinách země. Jako první z japonských panovníků není považován za živého boha, poddanými je však chován ve stejné úctě, jako bývali jeho předkové – zejména proto, že zemi odklonil z agresivně nacionalistického kurzu z dob druhé světové války.

Je také prvním japonským panovníkem, který vykonává oficiální zahraniční cesty. V létě 2002 zavítal spolu se svou chotí, císařovnou Mičiko, i do Prahy, kde se setkal s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem.

V uplynulých letech budily obavy Japonců císařovy nemoci. V roce 2003 se léčil s rakovinou prostaty, o pět let později ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. Prodělal také operaci srdce.