Italská policie zatkla při další razii proti mafi 67 osob

Řím - Italská policie pokračuje v zátazích proti kalábrijskému zločineckému syndikátu Ndranghetě. Zatčení 67 lidí v Římě a čtyřech dalších městech dokládá expanzi klanu z jižní do severní Itálie. Vyšetřování trvalo tři roky. Ndrangheta ovládá evropské obchody s kokainem, obvinění se ale týkají i vydírání a lichvy. Minulý týden při koordinované celostátní akci skončilo v celách 320 členů stejné mafiánské organizace, včetně dvou nejvyšších bossů.

Policie zatýkala především v kalábrijské metropoli Catanzaru na jihu země, ale také v Římě či Milánu na severu. Mezi zatčenými je i 12 podnikatelů podezřelých z napojení na organizovaný zločin, sdělila policie.

Catanzarský prokurátor Antonio Vincenzo Lombardo řekl, že jde o mimořádně nebezpečnou zločineckou organizaci. Klan, který byl rozbit, měl silné napojení na místní podnikatelskou sféru. Měl takovou pozici, že mohl rozhodovat o přidělování stavebních zakázek.

Italská policie a justice pravidelně zasazují tvrdé rány mafii. Každý měsíc je pozatýkáno mnoho jejích členů, včetně mafiánských pohlavárů, a zajištěn majetek v hodnotě milionů eur. Minulý týden policie při operaci proti kalábrijské mafii Ndranghetě zatkla 300 osob, včetně nejvyšších mafiánských bossů. Byla to největší operace proti mafii za posledních 15 let.