Irským premiérem je Kenny

Dublin/Londýn – Novým irským premiérem se dnes podle očekávání stal Enda Kenny, šéf strany Fine Gael, která zvítězila v nedávných parlamentních volbách. Do čela vlády ho dnes na své první schůzi zvolil parlament. Kenny byl zvolen rekordní většinou 117 hlasů, proti bylo 27 nových poslanců.

Fine Gael má po volbách 25. února v parlamentu o 166 místech 76 křesel. Labouristé mají 37 poslanců, levicoví nacionalisté ze Sinn Fein 14 křesel. V parlamentu zasedlo také rekordních 15 nezávislých poslanců.   

Kenny se tak v parlamentu může spolehnout na silný mandát. Díky koalici uzavřené s labouristy bude mít vláda podporu pro schválení reforem, které by měly Irsku pomoci dostat se z dluhové pasti. 

Enda Kenny:

„Náš vládní program je čestný a opravdu radikální a bude usilovat o to, aby náš národ byl opět hrdý, prosperující a respektovaný.“


Kenny bude především usilovat o změny podmínek nepopulárního programu pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) ve výši 85 miliard eur (přes dva biliony korun). Kenny bude moci začít vyjednávat již v pátek v Bruselu na summitu zemí eurozóny.

Enda Kenny

* 1951
Než se stal politikem, byl učitelem. Od roku 2002 je předseda strany Fine Gael. Je také nejdéle souvisle sloužícím irským poslancem. Tím je nepřetržitě od roku 1975, kdy v předčasných volbách nahradil v dolní komoře parlamentu svého otce, který zemřel na rakovinu. V letech 1994 1997 byl ministrem pro kulturu a sport.