Íránský zápasník našel nový domov v Itálii. A s ním i naději na olympijský start

Horizont ČT24: Íránský uprchlík chce na Hry do Paříže (zdroj: ČT24,ČT24)

Talentovaný íránský sportovec Iman Mahdavi utekl v obavách o život ze své vlasti do Itálie. V nové zemi ve své disciplíně – v klasickém zápase – zcela dominuje. Navíc má velmi slušné vyhlídky, že bude nominován na nadcházející letní olympijské hry v Paříži.

Mahdavi pracuje mezi jedenáctou večer a pátou ranní jako ochranka nočního klubu. Po dopoledním spánku se vydává na další – a pro něj důležitější směnu – do tělocvičny. V zápasnickém klubu je devětadvacetiletý běženec největší hvězdou. „Iman má opravdu velkou šanci, aby se kvalifikoval na olympiádu,“ ujišťuje vedoucí milánského zápasnického týmu Giuseppe Gammarota.

Už v Íránu patřil Mahdavi ke zkušeným borcům. V říjnu 2020 ale musel uprchnout v obavách život, kvůli represím tamního režimu. Odešel sám, jen s tím, co měl na sobě a co dokázal unést. Přešel pešky z Íránu do Turecka. „Zůstal jsem několik dní a pak jsem se dostal letadlem do Itálie. Vlastně jsem ani nevěděl, kam letím, jestli do Francie nebo do Německa. Naštěstí to byla Itálie,“ vzpomíná Mahdavi na hledání nového domova.

V Itálii nemá Mahdavi ve své kategorii konkurenci
Zdroj: ČT24

Olympijský sen

V Itálii dostal mimořádnou šanci – zúčastnit se letních olympijských her ve Francii v barvách takzvaného uprchlického týmu. „Pro mě tento sen znamená nejvíc,“ vypráví sportovec.

Nominace pro letošní Hry ještě není uzavřena, ale Mezinárodní olympijský výbor počítá se zhruba sedmdesátičlennou výpravou sportovců, kteří přišli o svou vlast a zatím nemají novou, podobně jako Mahdavi.

Jeho šance na úspěšné klání pod pěti kruhy jsou značné. „S naším týmem se zúčastnil italského poháru, který vyhrál. V zápasech ukázal, že je to sportovec s opravdovými šancemi, který může dojít až na vrchol,“ dodává jeho vedoucí ze zápasnického klubu.

Projekt uprchlického týmu se zrodil v duchu klasického olympijského hesla: není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Poprvé se objevil na letních Hrách v Rio de Janeiru v roce 2016, tehdy s deseti sportovci. O čtyři roky později v Tokiu už byl počet soutěžících uprchlíků bezmála trojnásobný. I letos poroste. Podobně jako ve světě rostou počty těch, kteří utíkají před válkou a pronásledováním.