Inzerce státních podniků výměnou za změny v redakci. Polští šéfredaktoři si stěžují na tlak vlády

Události: Tlak polské vlády na média (zdroj: ČT24)

Padesátka polských šéfredaktorů podepsala otevřený dopis, ve kterém varuje před politickým tlakem vlády na média. Čelila mu redakce dvou největších internetových serverů v zemi, Onet.pl a Wirtualna Polska. Tvrdí, že po nich vláda chtěla obsahové i personální ústupky. Kabinet tvrdí, že o ničem neví, a kritiku odmítá.

Zprávy z redakce Onet.pl čtou denně miliony Poláků. Její vedení tvrdí, že v nedávné době čelilo politickému tlaku vysokého vládního představitele na personální změny.

„Navrhl, že by do Onet.pl vláda jmenovala zástupce šéfredaktora, který by zastupoval její zájmy,“ říká zástupce šéfredaktora Andrzej Stankiewicz. Pět desítek polských šéfredaktorů se proti tomu ohradilo v otevřeném dopise.

Inzerce velkých podniků

Redakce tvrdí, že výměnou za ústupek vládě dostala příslib inzerce velkých státních podniků. Ty jinak reklamu nakupují téměř výhradně v médiích spřízněných s konzervativním kabinetem.

„Počet čtenářů, obliba média… na tom nesejde. Důležité pro ně je to, zda dané médium zastává názory vlády. V tom případě peníze z inzerce dostane,“ dodává Stankiewicz.

Ročně jde v přepočtu o desítky milionů korun, díky kterým se z peněz státních podniků de facto nepřímo financuje mediální kampaň před říjnovými volbami. Příkladem je videoklip, který kompletně zaplatil petrochemický gigant PKN Orlen a který se trefoval do parlamentní opozice.

Jiný spot si zase zaplatila státní firma PGE. Běžel ve stejný den, kdy vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) pořádala volební mítink u kontroverzního Dolu Turów. „Ubráníme Turów, ubráníme Polsko!“ ujišťují titulky v klipu.

Klip polské PGE na podporu Dolu Turów
Zdroj: ČT24

„Samozřejmě jdou vládě na ruku. V tomto smyslu mohou reklamy vládě pomoci. Ale nemyslím si, že to bude mít vliv na volby,“ uvažuje expert na politický marketing Sergiusz Trzeciak.

Kaczyński: Málokde jsou média tak svobodná

Vláda kritiku odmítá. „Je málo zemí, mluvím o demokratických zemích světa, kde je vliv úřadů na média tak minimální, vlastně žádný, jako v Polsku,“ tvrdí vicepremiér a předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński.

Nezávislá novinářská organizace Reportéři bez hranic to však vidí jinak. V jejich žebříčku svobody slova je Polsko až 57. ze 180 hodnocených zemí, v rámci EU je na tom hůře jen Bulharsko (71.), Maďarsko (72.) a Řecko (107.). V letošní zprávě o polské mediální scéně RSF píší, že sice zůstává pestrá, avšak vláda se pokouší ovlivnit obsah soukromých médií poté, co z těch veřejnoprávních učinila „nástroje propagandy“. Právě politické tlaky táhnou polské hodnocení dolů, jen podle nich by země v žebříčku byla až na 112. místě.

Server Onet.pl i další velká polská média často patří zahraničním vlastníkům a jsou na vládě nezávislá. Ve zmíněném dopise podepsaném padesátkou šéfredaktorů mimo jiné stojí, že pokud dojde k dalším politickým pokusům ovlivnit obsah, budou postupovat společně a o věci informovat.