Indie a Pákistán se vzpamatovávají z cyklonu Bipardžoj

Indií a Pákistánem se prohnal cyklon Bipardžoj, Pákistán navíc sužují vedra (zdroj: ČT24)

Nejméně dvě oběti a 23 zraněných si v Indii vyžádal cyklon Bipardžoj, který na indickou pevninu dorazil ve čtvrtek. V sousedním Pákistánu přišel o život v důsledku bouře nejméně jeden člověk. Poškozeny byly desítky budov. Pákistán se kromě toho musí vyrovnat i s vysokými teplotami, které atakují 50 stupňů Celsia.

Cyklon doprovázený vichrem o rychlosti v nárazech až 140 kilometrů v hodině a silnými srážkami udeřil na indickou pevninu ve čtvrtek večer místního času (odpoledne SELČ). Živel postupně slábl. Úřady před příchodem cyklonu evakuovaly v obou zemích dohromady na 180 tisíc lidí.

V indickém státě Gudžarát a v pákistánské provincii Sindh vichr strhával střechy domů, porážel stromy a sloupy elektrického vedení, což v některých oblastech způsobilo výpadky v dodávkách elektřiny. Bez proudu zůstaly tisíce lidí.

Ztráty na životech jsou tentokrát minimální

Na rozdíl od posledních podobných událostí jsou ale ztráty na životech v souvislosti s cyklonem Bipardžoj minimální. Oběťmi v Indii se stali dva pastevci, kteří zahynuli, když se snažili zachránit dobytek, aby ho nesmetla velká voda.

„Bohužel dva lidé zemřeli ještě předtím, než cyklon udeřil na pevninu. Nicméně přípravy na jeho příchod se ukázaly užitečné, protože víc lidí už poté nezemřelo. Asi tisícovka vesnic přišla o elektřinu a zahynulo nejméně 24 zvířat,“ upřesnil ředitel indických Národních sil pro reakce na katastrofy Atul Karwal.

Poslední ničivý cyklon, zvaný Tauktae, zasáhl oblast v roce 2021. Vyžádal si 174 obětí, přičemž mnoho životů zachránila preventivní opatření. Cyklon, který zasáhl indický stát Gudžarát v roce 1998, usmrtil přes tisíc lidí. Bouře, která postihla v roce 1965 pákistánskou provincii Sindh, včetně města Karáčí, si vyžádala více než deset tisíc obětí.

Pákistán zasáhla vedra

Pákistán se kromě následků cyklonu musí vypořádat i s velmi silnou vlnou veder. V provincii Balúčistán teploty dosáhly v tomto týdnu až k 50 stupňům Celsia. Místní nemocnice je pod náporem pacientů.

„Doktoři i další zdravotníci a sestry jsou velmi dobře vytrénováni, aby se o pacienty, kteří přijdou kvůli vedru, zvládli postarat. Máme připravené kapačky, léky i klimatizaci a už jsme takto ošetřili mnoho lidí,“ ujistil ředitel nemocnice v Sibi Sarwar Hashmi.

Vysoké teploty nebo další výkyvy počasí pravděpodobně nečekají jen Pákistán. Podle amerických meteorologů už v Pacifiku začal klimatický jev El Niňo. Ten se objevuje vždy po několika letech a je obvykle spojen s nárůstem teplot. V tropech tento jev vyvolává sucha, v jiných částech světa zase vede k vydatným srážkám.