Impérium vrací úder: Vtipné glosování svatby je nepřípustné

Canberra/Londýn - Australská veřejnoprávní televize ABC se po nátlaku britské královské rodiny musela vzdát plánu na satirický komentář ke svatbě prince Williama s Kate Middletonové, jímž chtěla v pátek doprovodit přímý přenos ze slavnostní události. Svatbu měli poněkud odlehčeně komentovat členové herecké skupiny Chaser, která je v Austrálii velmi populární. Přenos z královské svatby přinese i zpravodajský kanál ČT24 v pátek od 9:00 do 15:00 v rámci speciálu Královská svatba.

Podle vedení televize zakázala satirický komentář přímo kancelář prince Charlese. Společnosti BBC a AP Television News, které signál do Austrálie zprostředkují, nicméně v minulých dnech oznámily, že obrázky ze svatby „nemohou být použity v dramatickém, satirickém, veseloherním nebo zábavním pořadu“. Sekretář prince Charlese si údajně vymínil, že BBC zajistí písemné prohlášení australské televize, že od satirického komentování přenosu upustí. Pokud by to ABC TV odmítla, přenos se neuskuteční.

Postup královského dvora vyvolal na australské mediální scéně zklamání. „S překvapením a rozčarováním jsme přijali informaci, že zábavná satira jakkoli spojená se sňatkem byla zakázána,“ uvedl v prohlášení šéf ABC TV Kim Dalton.

„Pokud monarchie nadekretuje příkazem, jak mají média informovat veřejnost, jde o postup zcela neslučitelný s naší dobou a s moderní demokracií. Pro monarchii je to ale typické,“ komentoval událost Julian Morrow, člen herecké skupiny Chaser.

Kate u oltáře slíbí Williamovi lásku a úctu, ale ne poslušnost

Z oficiálního svatebního programu vyplývá, že Kate Middletonová nebude svému manželovi v pátek před oltářem slibovat poslušnost, přislíbí „jen“ lásku, podporu, úctu a péči. Slib poslušnosti (anglicky obedience) ze strany manželky bývá obvyklou součástí královských svatebních slibů. Zavázala se k ní například Sarah Fergusonová při sňatku s princem Andrewem v roce 1986 nebo Sophie Rhys-Jonesová při svatbě s princem Edwardem v roce 1999. Jako první vypustila tuto formulaci ze svatebního slibu Williamova matka Diana při svatbě s princem Charlesem v roce 1981.

Program rovněž informuje o hudebním doprovodu svatební ceremonie, který tradicím naopak dostojí. Zazní mimo jiné anglická lidová melodie Greensleeves stará pět století. Westminsterské opatství budou svatebčané opouštět za zvuků Imperiálního pochodu anglického skladatele Williama Waltona, který byl hudební kulisou i sňatku Charlese a Diany před třiceti lety.

  • Prohlášení herecké skupiny Chaser autor: ČT24, zdroj: www.chaser.com.au/ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2503/250237.jpg
  • Dobrota s královskými snoubenci autor: Sandra Mu, zdroj: Getty Images http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2503/250264.jpg