Hunter Biden je vinný, rozhodla porota v kauze držení zbraně

Události: Hunter Biden je vinný, rozhodla porota (zdroj: ČT24)

Soudní porota ve státě Delaware shledala syna amerického prezidenta Huntera Bidena vinným ve všech třech bodech obžaloby v kauze držení zbraně, napsala agentura AP. Porotci došli k závěru, že Biden lhal prodejci zbraní s federální licencí, když ve formuláři nepravdivě uvedl, že není uživatelem drog, a že následně nelegálně vlastnil zbraň jedenáct dní. Jednalo se o Colt Cobra. Při přečtení verdiktu syn prezidenta podle AP nedával najevo emoce.

Hunteru Bidenovi hrozí až 25 let vězení a pokuta 750 tisíc dolarů (17,3 milionu korun), avšak takový trest je v případě dosud netrestaných osob nepravděpodobný. Podle AP tak není jasné, zda soudkyně Maryellen Noreiková Huntera Bidena vůbec pošle za mříže. Termín, kdy bude oznámena výše trestu, zatím nebyl stanoven, soudkyně však podle agentury Reuters uvedla, že se tak standardně děje 120 dní po vynesení rozsudku.

Čtyřiapadesátiletý Hunter Biden po přečtení rozsudku lehce pokýval hlavou, ale jinak příliš nereagoval. Poté opustil soudní budovu, aniž by mluvil s novináři. Porota federálního soudu ve Wilmingtonu ve státě Delaware jej shledala vinným ve všech třech bodech obžaloby, čímž se Hunter Biden stal prvním dítětem úřadujícího amerického prezidenta, které bylo odsouzeno za trestný čin.

Prezident Joe Biden vydal prohlášení, že výsledek případu přijímá a bude respektovat soudní proces. Dodal, že jeho syn zvažuje odvolání. „Jsem prezident, ale také otec. Jill a já našeho syna milujeme a jsme hrdí na to, jaký je dnes,“ řekl šéf Bílého domu.

„Je to samozřejmě nepříjemná zpráva pro prezidenta Bidena a první dámu Jill Bidenovou. Ta se účastnila každého dne soudního procesu s výjimkou jednoho dne minulý týden. Prezident Biden minulý týden prohlásil, že pokud bude jeho syn odsouzen, milost mu neudělí,“ připomněl server The New York Times.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal komentuje verdikt nad synem prezidenta USA Huntera Bidena v kauze držení zbraně (zdroj: ČT24)

Odsouzení exprezidenta a syna prezidenta během dvou týdnů

Soudní proces s Hunterem Bidenem následoval po 30. květnu, kdy byl bývalý americký prezident Trump shledán vinným z 34 trestných činů falšování finančních záznamů v předvolební kampani prezidentských voleb 2016 s cílem zakrýt sexuální skandál s pornoherečkou Stormy Daniels, připomněl zahraniční zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

„Donald Trump svou obranu před voliči staví na tom, že americká justice je podle jeho slov zcela pod vlivem demokratů,“ přiblížil Vostal. „Nyní vidíme, že v USA je možné v jednom měsíci odsoudit republikánského exprezidenta a předního republikánského kandidáta v nadcházejících prezidentských volbách stejně jako syna současného prezidenta,“ dodal.

Další vyšetřování Huntera Bidena

V prosinci 2023 byla proti Bidenovi mladšímu navíc vznesena další obvinění, která se týkají daňových deliktů, především nezaplacení nejméně 1,4 milionu dolarů (32,3 milionu korun) na daních v letech 2016 až 2019. Syn současného amerického prezidenta tehdy vedl nákladný život a část jeho příjmů pocházela z manažerské pozice v ukrajinském průmyslovém aglomerátu Burisma Holdings. Daně od té doby podle agentury AP doplatil.

Vyšetřování Huntera Bidena kvůli daňovým únikům začalo podle amerických médií koncem roku 2018. On sám jej oficiálně oznámil 9. prosince 2020, jen pět dní předtím, než sbor volitelů oficiálně zvolil jeho otce americkým prezidentem. Hunter Biden byl v předchozí volební kampani často terčem útoků ze strany tehdejšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Ten otce i syna Bidenovi vinil z korupce právě v souvislosti s působením Huntera Bidena na Ukrajině v době, kdy Joe Biden byl americkým viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy, tedy vlivným činitelem americké zahraniční politiky.

Jakkoli se objevily informace nasvědčující tomu, že Biden mladší v podnikání využíval svého jména, několikaleté vyšetřování neodhalilo důkazy korupce a Joe Biden trvá na tom, že do podnikání jeho syna nijak zapojena nebyla.