Harrisová oznámí svého kandidáta na viceprezidenta, průzkumy ukazují těsné klání

Události: Harrisová vyráží na turné (zdroj: ČT24)

Kampaň demokratické prezidentské kandidátky Kamaly Harrisové potvrdila, že nejpozději do pondělí oznámí jméno kandidáta na viceprezidenta. Příští týden s ním začne objíždět klíčové státy, kde svede souboj s Donaldem Trumpem a J.D. Vancem, již nominovanými republikány. Poslední průzkumy ukazují, že pokud by se volby konaly nyní, byl by výsledek velmi těsný. A rušno je také kolem chystaných televizních debat.

Volební štáby Harrisové a Trumpa nyní diskutují o tom, zda a jak často se utkají, a televizní stanice soupeří o to, kdo bude hostitelem. „Kamala Harrisová je připravena debatovat s Donaldem Trumpem. On je připraven debatovat s ní. A téměř všechny televizní stanice se chtějí zapojit do akce,“ napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Zároveň však upozornil, že i když do voleb zbývá necelých sto dnů, zatím není stanoveno vůbec nic. Trumpova kampaň váhá ohledně debaty na stanici ABC, která je naplánována na 10. září – jediná, která je v současné době na programu – a je možné, že do kalendáře budou přidány další debaty.

Zpravodajská stanice NBC News jedná s jednotlivými štáby o přidání debaty, zatímco CBS News má také návrh, uvedli lidé obeznámení se situací. Televize Fox News pak minulý týden navrhla debatu 17. září, dodal WSJ.

Mnoho otazníků

Význam televizních debat vzrostl poté, co nepodařený výkon současného prezidenta Joea Bidena v té poslední výrazně přispěl k tomu, že ho stranické špičky poté donutily vzdát pokus o další kandidaturu.

Plán na viceprezidentskou televizní debatu je také nedořešený. Harrisová souhlasila s návrhem CBS News ještě předtím, než Biden odstoupil ze soutěže, zatímco Trump souhlasil s návrhem Foxu. Není pravděpodobné, že by se jednání o debatě o viceprezidentovi znovu vážněji rozběhla, dokud si Harrisová nevybere svého protikandidáta, soudí americký byznysový list.

Volební štáb Harrisové se nyní snaží zaktivizovat skupiny bílých mužů a žen, všiml si zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Současná viceprezidentka a pravděpodobná kandidátka Demokratické strany přiletěla do státu Georgie na setkání se svými příznivci. Vyhlásila, že v něm chce vyhrát jako v minulých volbách Biden.

„Posílily ji internetové sponzoringové akce. Skupina Bílí chlápci pro Harrisovou, na 200 tisíc bělošských Američanů, za tři hodiny vybrala čtyři miliony dolarů. Nedávno se zas on-line sešlo 150 tisíc žen bílé barvy pleti,“ zmínil Vostal.

Připomněl i výrok spoluorganizátorky této akce „Bílé ženy odpovídají výzvě 2024“ Shannon Wattsové: „My jsme vybraly přes deset milionů dolarů. Ale tohle je jen začátek.“

Rozruch kolem starého výroku J.D. Vance

Zpravodaj také uvedl, že v kampani se diskutovalo o tři roky starých výrocích Trumpova kandidáta na viceprezidenta J.D. Vance. Tehdy řekl, že „v této zemi nám de facto vládne skrz Demokraty a korporátní oligarchy skupina bezdětných žen s kočkami, které jsou nešťastné ve svém vlastním životě, a tak chtějí, aby zbytek země byl taky nešťastný. To je jasný fakt. Podívejte se na Kamalu Harrisovou.“ A uvedl též, že „podle mě musíme jít v této zemi do války vůči ideologii nemít děti“.

Sociální sítě proto zaplavila videa s kočkami, jak jdou volit Harrisovou. A také rozčílená videa bezdětných žen s domácími mazlíčky, které mu slibují porážku. Ke kritice se přidala i herečka ze seriálu Přátelé Jennifer Anistonová, která se marně pokoušela otěhotnět.

Vancovy někdejší výroky musel nyní vysvětlovat Donald Trump: „On není proti nikomu, ale miluje rodinu.“

Průzkum agentur Reuters/Ipsos, který byl zveřejněn v úterý, slibuje velmi těsný výsledek voleb, pokud by se konaly nyní. Harrisová nad Trumpem vede o jeden procentní bod se 43 ku 42 procentům. Její náskok je nicméně v rámci statistické chyby, která je podle agentur 3,5 procentního bodu. Podle průzkumu Bloomberg News/Moring Consult pak v sedmi klíčových státech vede Harrisová nad Trumpem v poměru 48 ku 47 procentům.