Füle: Irové by mohli hlasovat o Lisabonu na přelomu září a října

Brusel - V Irsku by druhé referendum o Lisabonské smlouvě mohlo proběhnout na přelomu září a října. Informoval o tom ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle s odvoláním na neoficiální signály z Dublinu. Nejpozdější termín pro nové všelidové hlasování je 31. říjen, kdy končí působnost současné Evropské komise, dodal Füle. Irové evropský reformní dokument odmítli referendem loni v červnu a nové hlasování podmiňují splněním záruk, které by měly jejich zemi ochránit před případnými dopady Lisabonu. Definice a přijetí těchto záruk je jednou z hlavních náplní probíhajícího bruselského summitu Evropské unie, kterému předsedá Fischerova úřednická vláda.

Irové od Evropské unie požadují garanci nezasahování do jejich zahraničněpolitické neutrality, vnitrostátní daňové soustavy ani protipotratové politiky. Vedle toho odmítají snížení stávajícího počtu eurokomisařů. Dosud jich je sedmadvacet - stejně jako členských států.

Füle si dokument chválí 

Rozhovor se Štefanem Fülem (zdroj: ČT24)

České předsednictví je s vyjednávanými zárukami spokojeno. „Text, který české předsednictví představilo, naprosto odpovídá zadání z loňského prosince. Nejde nijak za Lisabonskou smlouvu, to se nám podařilo prosadit i do textu záruk pro Irsko. Je to text stručný, srozumitelně napsaný a např. v otázkách daní se týká všech zemí, nejen Irska,“ řekl Füle. Premiér Jan Fischer dnes také o detailech jednal s předsedou irské vlády Brianem Cowenem a britským premiérem Gordonem Brownem.

Füle o jednání o garancích pro Irsko:

"Vůle pomoci irským voličům je velká, vůle schválit robustní irské záruky je velká, zrovna tak jako je velká vůle všech členských zemí schválit je tak, aby nedošlo k opětovnému otevření ratifikace Lisabonské smlouvy ani k problémům v kterékoliv členské zemi.

Podle Füleho unie nemá žádný krizový scénář v případě, že by Irové odmítli Lisabonskou smlouvu podruhé. „Žádný krizový scénář nemáme. Kdybychom s ním přišli, udělali bychom podstatný krok k jeho naplnění,“ upozornil Füle.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24