FARC propustí šest zajatců

Bogotá - Levicoví kolumbijští povstalci oznámili, že brzy propustí šest z několika set rukojmích zadržovaných v džungli. Dva politici, tři policisté a jeden voják jsou v zajetí několik let. Předání dojednala skupina vedená levicovou kolumbijskou senátorkou.

FARC oznámily, že dva politici a čtyři členové armády, zadržovaní povstalci několik let, budou předáni skupině vedené Piedadou Cordobovou, levicovou kolumbijskou senátorkou. „Oznamujeme nové jednostranné propuštění šesti zajatců ve dvou stupních. Podmínky, jak a kdy propuštění proběhne, budou oznámeny v pravý okamžik,“ píší FARC v komuniké.

Cordobová, šéfka komise odborníků a politiků, kteří s rebely vyjednávali, potvrdila informaci, jež byla uvedena v komuniké. Nedoplnila ale žádné další detaily.

FARC uvedly, že tři policisté a jeden voják budou propuštěni v první vlně, po nich bude následovat osvobození někdejšího guvernéra Alana Jary a oblastního zákonodárce Sigfreda Lopeze. Oba politici přitom v zajetí rebelů strávili víc než šest let, během kterých je povstalci ukrývali v tajných táborech uprostřed džungle.

Hnutí FARC letos utrpělo několik ztrát, v boji přišlo o tři vůdce. V červenci armáda lstí osvobodila 15 rukojmích, včetně političky Ingrid Betancourtové. FARC bojují proti kolumbijské vládě od 60. let.