Dvě pekingská letiště zrušila kvůli koronaviru přes tisíc vnitrostátních letů

Peking zrušil přes dvanáct set vnitrostátních letů, které měly vzlétat či přistávat na dvou místních letištích. Důvodem je snaha o zastavení šíření nákazy koronaviru. V čínském hlavním městě se v minulých dnech objevilo nové ohnisko infekce na místním obřím trhu, který je od víkendu zavřený. Peking už také zavřel veškeré školy a desítky obytných komplexů.

Dvě pekingská letiště zrušila ve středu ráno celkem 1255 vnitrostátních letů na linkách v obou směrech. Podle agentury AFP je to téměř sedmdesát procent všech spojů, které byly na středu plánovány.

Už v úterý vyzvaly místní úřady obyvatele hlavního města, aby se vzdali cest mimo Peking, které nejsou nezbytně nutné. Řada čínských měst i celých provincií už oznámila, že zavádí pro obyvatele metropole dvoutýdenní až třítýdenní karanténu.

Novým ohniskem šíření koronaviru v Číně se stalo pekingské tržiště s potravinami Sin-fa-ti. Úřady hlavního města jej nechaly v sobotu zavřít společně s několika obytnými komplexy v jeho okolí. Později karanténu uvalily na další části města. V úterý se uzavřely také všechny pekingské školy, omezila se doprava.

Nakažených v Číně opět přibývá

Pevninská Čína zaznamenala v úterý 44 nových případů nákazy. Jednatřicet z nich odhalili zdravotníci v metropoli Pekingu. Město uvedlo, že 19 z 31 nových případů odhalili v úterý zdravotníci ve čtvrti Feng-tchaj na jihu metropole. Právě v něm leží tržiště Sin-fa-ti. 

Ve srovnání s pondělními daty se zvýšil celkový počet nově nakažených i počet infikovaných z Pekingu. Za pondělí hlásily čínské úřady 40 nakažených, z toho 27 z hlavního města. Od minulého čtvrtka se podle agentury DPA nákaza koronavirem v dvacetimilionovém Pekingu potvrdila již u 137 lidí.

Jedenáct z případů nákazy koronavirem evidovaných za úterý se objevilo u lidí, kteří se vrátili ze zahraničí. Předchozí den jich bylo osm. Čínské úřady rovněž evidují za úterý jedenáct nakažených bez příznaků, které ale neuvádí v souhrnné statistice infikovaných.

Od počátku epidemie v závěru loňského roku evidují úřady v pevninské Číně 83 265 nakažených a 4634 obětí. Skutečný počet infikovaných i mrtvých bude ale zřejmě výrazně vyšší.