Dvě exploze v irácké metropoli zabily 32 lidí

Bagdád - Dvě bomby nastražené v autě dnes zabily ve čtvrti na severu Bagdádu nejméně 32 lidí, další desítky zranily. Irácké ministerstvo vnitra označilo za cíl útoků šíitské poutníky, kteří se ve městě shromáždili kvůli výročí úmrtí významného muslimského imáma.

Tento týden se v Bagdádu konala shromáždění, během nichž si šíité připomínali úmrtí sedmého imáma a Mohamedova pravnuka Músy Kázima. Výročí jeho smrti letos připadá na 18. červen a poutníci směřují hlavně k mauzoleu ve čtvrti Kázimíja, kde je imám pohřben. Právě v této čtvrti a jejím bezprostředním okolí se oba útoky v rozmezí pouhých dvou hodin odehrály, a to přesto, že vláda nařídila zpřísnění bezpečnostních opatření.

Prvním útočníkem byl řidič taxíku, který poutníky převážel. Exploze v jeho voze zabila nejméně 14 lidí a dalších 30 zranila. Druhý výbuch se odehrál nedaleko prvního. Celkem při obou atentátech podle ministerstva vnitra zahynulo 32 lidí a 68 utrpělo zranění. Nemocniční zdroje uvedly dokonce 34 mrtvých a 152 zraněných.