Dubajské souostroví s luxusními hotely se údajně potápí

Dubaj - Umělé souostroví Svět u Dubaje, které tvoří tři stovky ostrůvků uspořádaných podle světové mapy, se zřejmě potápí. Státní developerská společnost Nakheel proto čelí žalobě. Gigantický projekt „The World“ představil v roce 2003 Sheik Mohammad. Jeho cílem bylo vybudovat nejinovativnější nemovitost na světě, která by zahrnovala ostrovy s luxusními hotely a vilami. Dovolená na soukromém ostrově stojí 10 až 45 milionů dolarů.

Stavbu doprovázela řada komplikací, například špatná výška vlnolamu nebo slabé proudění mezi jednotlivými ostrovy. To nejhorší ale přišlo teprve nyní. Ostrovy se prý začaly potápět. „Ostrovy se postupně propadají do moře. Existují důkazy o tom, že dochází k erozi a poškozování ostrovů,“ řekl právní zástupce Penguin Marine Richard Wilmot-Smith.

Developerská společnost Nakheel:

„Naše průběžná pozorování v uplynulých třech letech nevykázala žádnou vážnou erozi, která by vyžadovala zásah.“

Reportáž Terezy Machalové (zdroj: ČT24)

A právě na to se odvolává společnost Penguin Marine, která koupila výhradní práva na zajišťování dopravy mezi ostrovy a pevninou. Ročně zaplatí více než jeden a půl milionu dolarů. Spojení teď ale zanáší písek. Stavba je navíc podle firmy zastavena. Právní zástupce Nakheel Graham Lovett se ale brání: desetiletý projekt se dle jeho slov pouze opozdil a bude dokončen.

Penguin Marine chce přesto od smlouvy odstoupit. Pokud to udělá, bude po ni Nakheel požadovat částku, která je ještě o něco vyšší než roční poplatek, a to dopředu. Do problémů se dubajská společnost dostala s finanční krizí. Řada investorů, kteří ostrovy koupili, už totiž nechtěla nebo nemohla financovat další práce. Projektu musel vypomoci stát částkou okolo 25 miliard dolarů.

Dubajská královská rodina dokonce povolila vznik tribunálu, který má vyřešit všechny spory mezi firmami po restrukturalizacích. Dosud se prodaly zhruba dvě třetiny ostrovů.

  • Ostrovy u Dubaje autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1265/126430.jpg
  • Hotely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2265/226496.jpg