Doplňující volby do americké sněmovny povzbudily demokraty. Vyhráli ve vyrovnaném okrsku

Horizont ČT24: Doplňující volby do americké sněmovny vyhrál demokrat (zdroj: ČT24)

Demokrat Tom Suozzi ovládl doplňovací volby do americké Sněmovny reprezentantů. Jeho návrat do Kongresu může být pro demokraty nadějí pro listopadové prezidentské volby, v nichž se proti sobě nejspíš opět postaví Joe Biden a Donald Trump. Exprezident má velkou podporu u kmenových republikánů, začíná ale ztrácet u nerozhodnutých voličů.

Suozzi bude zastupovat newyorský okrsek. Ve Sněmovně reprezentantů nahradí republikána George Santose, který o mandát přišel kvůli obvinění z krádeže osobních údajů nebo praní špinavých peněz. „Je čas najít společnou řeč a začít pracovat pro občany Spojených států,“ prohlásil nově zvolený demokratický kongresman.

Souboj mezi Suozzim a republikánskou náhradnicí byl prvním letošním testem nálad amerických voličů před listopadovými prezidentskými volbami. Newyorský okrsek totiž patří k těm, kde jsou síly mezi demokraty a republikány tradičně vyrovnané a kde se o výhru soupeří do poslední chvíle. V boji o Bílý dům je zásadní v nich uspět. „Myslím, že v těchto volbách nešlo tolik o Trumpa jako spíš o to, co se děje v New Yorku,“ míní republikánská kongresmanka Nicole Malliotakisová.

V minulosti ale osoba excentrického exprezidenta některé nerozhodnuté voliče od hlasování odradila. Stalo se tak v soubojích o senátorská křesla v Pensylvánii a Georgii. Výsledek posledních doplňovacích voleb je navíc další ranou pro republikánskou většinu ve sněmovně, která se od voleb snížila o tři křesla, a republikáni tak mají převahu už jen šesti hlasů.

Situace na jižní hranici tématem i pro Suozziho

Jedním z hlavních témat republikánů je stav na jižní hranici země, což v kampani v New Yorku akcentoval i demokrat Suozzi, který kritizoval migrační politiku prezidenta Joea Bidena.

„Bylo to volební klání, které přilákalo velkou pozornost tím, že se odehrávalo v okrscích, které velmi cítí tlak migrační krize, jsou tam ubytované desítky tisíc migrantů. Hodně se z toho čte možná nový návod pro demokraty a jejich kandidáty – protože půjde i o volby do Kongresu – jak se vymezit a jak přejít trochu víc doprava, aby přesvědčili klíčové voliče,“ komentoval volby zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal.

Počet migrantů přicházejících do země je podle příznivců Donalda Trumpa kritický a řešení této situace upřednostňují před posíláním pomoci na Ukrajinu.

„Zákon o ochraně hranic nemáme, protože ho bývalý prezident Donald Trump napadal a přesvědčil republikány, aby zamítli návrh, který by prezidentu Bidenovi poskytl peníze i pravomoci,“ kritizoval demokratický senátor Chris Coons otočku republikánů, kteří zpřísnění migrační politiky s hlasováním o pomoci Ukrajině sami spojili a pak kompromis vyjednaný senátory obou stran odmítli.

Počet běženců se od nástupu prezidenta Bidena zvyšuje. Maxima dosáhl na konci loňského roku, kdy jich jen za prosinec přešlo do země přes 302 tisíc. Republikáni z toho viní současnou administrativu, a schválili proto návrh ústavní žaloby na ministra pro vnitřní bezpečnost. O jeho osudu bude rozhodovat Senát, kde mají většinu demokraté.